Πώς η yin yoga μπορεί να κάνει τις προπονήσεις (και τη ζωή σου) καλύτερες

Μάθε γιατί η yin yoga μπορεί να σε βοηθήσει να κερδίσεις ακόμα περισσότερα από τις προπονήσεις σου, ενώ παράλληλα να δίνεις στο σώμα και στο μυαλό σου την απαραίτητη ξεκούραση.

yin yoga istock

Αν γυμνάζεσαι σκληρά, από όλα τα διαφορετικά είδη γιόγκα, θα μπορούσες να ωφεληθείς πολύ από ένα μάθημα γιν γιόγκα. 

Τι είναι η γιν γιόγκα;

Η Γιν γιόγκα είναι ένας συνδυασμός της παραδοσιακής Hatha Yoga και της Ταοϊστικής Φιλοσοφίας (Daoist Philosophy). Ασκείται συνήθως με τη χρήση βοηθημάτων γιόγκα όπως bolsters, yoga blocks, yoga blankets κ.λπ. Έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση του συνδετικού ιστού, των αρθρώσεων, των τενόντων, καθώς και των συνδέσμων. Θεωρείται πως οι μύες ενεργοποιούνται ελάχιστα κατά τη διάρκεια της πρακτικής.

Ενώ μαθήματα όπως η vinyasa και η ashtanga ρέουν κάπως γρήγορα από ασάνα σε ασάνα, σε ένα μάθημα γιν, κρατάς τις ασάνες για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, συχνά 3-5 λεπτά, προκειμένου να στοχεύσεις και να χαλαρώσεις την περιτονία, τον συνδετικό ιστό που καλύπτει τους μυς και όργανα. Η Yin Yoga επιδρά στους συνδετικούς ιστούς της σπονδυλικής στήλης και της άρθρωσης του ισχίου,  περιοχές που συσσωρεύεται συναισθηματική και σωματική ένταση,
αναπτύσσοντας την ευλυγισία των περιοχών και εξισορροπώντας το νευρικό σου σύστημα.

Δώδεκα λόγοι για να ξεκινήσεις γιόγκα

Τα οφέλη της γιν γιόγκα

Η γιόγκα είναι γνωστή για τη μείωση του στρες και η γιν γιόγκα δεν αποτελεί εξαίρεση. Πέντε εβδομάδες yin yoga και ψυχοεκπαίδευση μείωσαν το στρες και το άγχος ενώ αύξησαν την ικανότητα των συμμετεχόντων να είναι λιγότερο επικριτικοί και αντιδραστικοί στις καθημερινές καταστάσεις, ανέφεραν ερευνητές στο περιοδικό Anxiety, Stress and Coping.

Μπορεί επίσης να υποστηρίξει τη σωματική σου υγεία. Σε  μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, η εξάσκηση μιας ώρας yin yoga δύο φορές την εβδομάδα για πέντε εβδομάδες βοήθησε τους ανθρώπους να μειώσουν το άγχος και να κοιμηθούν καλύτερα και μείωσαν τα επίπεδα της αδρενομεδουλλίνης, ένα πεπτίδιο 52 αμινοξέων που παράγεται κυρίως από το αγγειακό ενδοθήλιο και αποτελεί βιοδείκτη που σχετίζεται με καταστάσεις όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, καθώς και πρόωρη θνησιμότητα.

Έπειτα, υπάρχουν οι καταπληκτικές διατάσεις που κάνεις, κάτι που μπορεί να βοηθήσει με την ιδιοδεκτικότητα, το εύρος κίνησης και την πρόληψη τραυματισμών. Κρατώντας τις στάσεις αναγκάζει τα κύτταρα στην περιτονία (που ονομάζονται ινοβλάστες) να παράγουν περισσότερο κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ. Το κολλαγόνο βοηθά στην ενίσχυση των συνδετικών ιστών, ενώ το υαλουρονικό οξύ τραβάει το υγρό στους ιστούς. Αυτό επιτρέπει στους συνδετικούς ιστούς να είναι πιο ανθεκτικοί και ευέλικτοι, αυξάνοντας την κινητικότητα.

Βελτιώνει κάθε αθλητική προσπάθεια ανοίγοντας τους καμπτήρες του ισχίου, τη μέση και τους οπίσθιους μηριαίους.

Ο δρόμος προς τον διαλογισμό

Σίγουρα, η yin yoga δεν είναι προπόνηση, αλλά μπορεί να ωφελήσει τις προπονήσεις σου. Γνωρίζει ότι ένα διάλειμμα είναι καλό για σένα. Αλλά πόσο συχνά κάνεις πραγματικά μια παύση, προσφέροντας κάτι θρεπτικό στο σώμα και στο μυαλό σου;

Εάν οι πρακτικές ενσυνειδητότητας όπως ο διαλογισμός σου φαίνονται δύσκολες επειδή οι σκέψεις σου περιπλανιόνται ή είναι δύσκολο να καθίσεις ακίνητη, η γιν γιόγκα μπορεί να είναι μια καλή αρχή. Το να παρατηρείς τις αισθήσεις κάθε ασάνας είναι σαν ένας μίνι διαλογισμός. 

Άφησε τον εαυτό σου να χαλαρώσει πραγματικά, αυτό είναι το κλειδί για να πάρεις όλα τα οφέλη. Στη yin, αντί να πας πολύ βαθιά, πηγαίνεις στο σημείο όπου νιώθεις κάποια αίσθηση. Τότε αφήνεις τα κύτταρα στην περιτονία να κάνουν αυτό που κάνουν καλά: να παράγουν κολλαγόνο και υαλουρονικό οξύ. Το σώμα και το μυαλό σου θα σε ευγνωμονούν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i