Γιατί παρατάω συνέχεια τη γυμναστική; 6 trainers σου παρουσιάζουν τους πιθανούς λόγους

Και σου δίνουν κίνητρο για να συνεχίσεις.

Γιατί παρατάω συνέχεια τη γυμναστική

Ξεκινάς τις προπονήσεις με όλες τις καλές προθέσεις. Όμως, μετά από μερικές εβδομάδες ή λίγους μήνες τα παρατάς. Έξι trainers, συνεργάτες του Shape, απαντούν σε αυτό το ερώτημα και προσπαθούν να μας δώσουν ένα (ακόμα) κίνητρο για να μην τα παρατήσουμε αυτή τη φορά!

Γιατί παρατάω συνέχεια τη γυμναστική; 6 trainers σου παρουσιάζουν τους πιθανούς λόγους

1.Δεν έχεις θέσει ρεαλιστικούς στόχους ή δε θέτεις στόχους

*Δημήτρης Κουλούρης, πρωταθλητής κολύμβησης, Oly, Γυμναστής φυσικής κατάστασης, αθλητικός διαιτολόγος, Msc

Όλοι μας, συχνότερα ή σπανιότερα, κινητοποιούμαστε για να αλλάξουμε την εικόνα μας, την απόδοσή μας, την καθημερινότητά μας σε διάφορoυς τομείς της ζωής μας. Κάποιοι τα παρατούν, κάποιοι συνεχίζουν, κάποιοι από αυτούς πετυχαίνουν.

Θυμήσου: Με τη βοήθεια ενός προπονητή που σε εμπνέει, πρέπει να θέσεις εφικτούς στόχους έτσι ώστε να μην απογοητεύεσαι όταν δε βλέπεις το αποτέλεσμα που φανταζόσουν πως θα έχεις. Εξίσου σημαντικοί είναι και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι, οι ενδιάμεσοι δηλαδή στόχοι που θα δείξουν αν είσαι στο σωστό δρόμο ή όχι. Έτσι, θα συνεχίσεις την προσπάθεια ή θα αλλάξεις μέθοδο έγκαιρα.

2.Ακολουθείς τα trends και όχι αυτό που σου αρέσει 

*Μέμα Τσαχάκη, fitness master trainer και pilates instructor

Πολλές φορές διαλέγουμε μια μορφή εκγύμνασης σύμφωνα με τη μόδα και όχι με το τι μας ταιριάζει σωματικά αλλά και ως προσωπικότητα. Ένας άλλος πιθανός λόγος που τα παρατάμε είναι γιατί δεν υπάρχει χημεία ανάμεσα στον εκπαιδευτή και τον αθλούμενο.

Για να μην τα παρατήσεις αυτή τη φορά: Όταν ξεκινάς τη γυμναστική, προσπάθησε να είσαι συνειδητοποιημένη ότι θέλεις να αλλάξεις τον τρόπο ζωής και σκέψης σου. Επίσης, όταν είσαι έτοιμη να τα παρατήσεις, συζήτησε με τον προπονητή σου. Θα μπορεί με τις συμβουλές του να σε βοηθήσει να περάσει η δύσκολη φάση.

3.Βαρέθηκες 

*Δημήτρης Μώρος, καθηγητής φυσικής αγωγής, ιδιοκτήτης του health & performance centre fitness art ( fitnessart.gr )

Είναι ο πιο συχνός λόγος. Μη σταματάς όμως, βρες αυτό που θα σε κάνει να έχεις κίνητρο να σηκωθείς από τον καναπέ και δούλεψε χωρίς εκπτώσεις μέχρι να αρχίσεις να βλέπεις αποτελέσματα στον καθρέφτη σου. Τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα σε “ντοπάρουν” να συνεχίσεις.

Τι σου προτείνω: Δοκίμασε προπονήσεις υψηλής έντασης σε ομαδικά προγράμματα που έχουν μικρή διάρκεια και ένταση και μπορούν.

4.Δε χάνεις βάρος 

*Ελευθερία Δούμτση, fitness manager, personal trainer

Εάν ο στόχος σου είναι η απώλεια κιλών, τι πιο φυσικό από το να περιμένεις να δεις την αλλαγή στη ζυγαριά. Ωστόσο, μπορεί, όταν ξεκινάς ένα πρόγραμμα άσκησης, όσο και να προσπαθείς, ο δείκτης της ζυγαριάς να μην ξεκολλάει με τίποτα.

Γιατί δεν πρέπει να παραιτηθείς: Μπορεί να είσαι έτοιμη να εγκαταλείψεις, αλλά αυτή είναι ακριβώς η στιγμή για να συνεχίσεις και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να τα παρατήσεις, γιατί μερικές φορές χρειάζεται απλά λίγος χρόνος για να αρχίσει το σώμα σου να ανταποκρίνεται στην άσκηση. Μπορεί να μην είναι ο τρόπος που ιδανικά θα προτιμούσες, αλλά σίγουρα θα ανταποκριθεί αν υπάρχει αρκετός χρόνος, συνέπεια και προσοχή στον ύπνο σου, στη διαχείριση του άγχους, τις προπονήσεις και, φυσικά, τις διατροφικές σου συνήθειες. Εάν ο συντονισμός αυτής της προσπάθειας σε δυσκολεύει ζήτησε τη βοήθεια των ειδικών για να ξεμπλοκάρεις.

5.Μήπως απογοητεύτηκες;

*Εύη Τάσσα, grand master yoga & meditation ( sahadevayoga.com )

Ένας συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι ασκούμενοι εγκαταλείπουν σύντομα την άσκηση, ακόμα και αν έχουν ξεκινήσει με ενθουσιασμό, είναι η απογοήτευση. Έχοντας ως στόχο την απώλεια κιλών ή την ενδυνάμωση, παρατηρούν ότι τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα ορατά και απογοητεύονται. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο και επιμονή.

Η δική μου συμβουλή: Θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους, ακολουθούμε βήμα βήμα την πορεία μας και επενδύουμε σε μακροχρόνια αποτελέσματα. Απολαμβάνουμε τις σταδιακές αλλαγές και συνεχίζουμε την άσκηση με αφοσίωση και συνέπεια για να δούμε μεγαλύτερα αποτελέσματα».

6.Πόσο ισχυρό κίνητρο έχεις; 

*Γιώργος Ηλιόπουλος, professional trainer και group trainer ( @george.ilio_pt)

Για να αλλάξεις συμπεριφορά, θα πρέπει να έχεις ένα ισχυρό κίνητρο. Αν το κίνητρό σου για αλλαγή ζωής, εικόνας ή φυσικής κατάστασης κινητοποιείται από ισχυρή επιθυμία, είναι πολύ πιθανό να μπορέσεις να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου. Άλλος πολύ σημαντικός λόγος είναι η στήριξη που δείχνουν τα σημαντικά πρόσωπα της ζωής μας και το κατά πόσο ενισχύουν ή αποθαρρύνουν την ιδέα μας για αλλαγή στάσης ζωής. Και τέλος, μπορεί απλά να απογοητευτείς: Μπορεί να έχεις πιαστεί, να είσαι κουρασμένη ή να θέλεις να δεις άμεσα αποτελέσματα, κάτι που δεν είναι εφικτό.

Τι μπορείς να κάνεις: Εξέτασε πόσο ισχυρά είναι τα κίνητρά σου για αλλαγή, ποιους ανθρώπους θέλεις να έχεις δίπλα σου για να στηρίζουν τις αλλαγές που προσπαθείς να κάνεις και έχε υπομονή και ανοχή έτσι ώστε να μην απογοητεύεσαι εύκολα. Μην ξεχνάς ότι κάθε αλλαγή απαιτεί και προσπάθεια. Τόλμησέ το, αξίζει τον κόπο!

Ξεκίνα ξανά τώρα που έχεις τα tips των ειδικών. Κάθε αρχή είναι δύσκολη, όταν όμως η άσκηση μπει στη ρουτίνα σου, θα είναι πιο εύκολο να τηρήσεις τις δεσμεύσεις προς τον εαυτό σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i