10 τρόποι για να κάνεις την άσκηση σε ζεστό καιρό λιγότερο δύσκολη

Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και έντονης σωματικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, κόπωση, ακόμη και κινδύνους για την υγεία.

Άσκηση σε ζεστό καιρό iStock

Όταν ο ήλιος καίει, η άσκηση μπορεί να γίνει μια πραγματική πρόκληση. Ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και έντονης σωματικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, κόπωση, ακόμη και κινδύνους για την υγεία. Ωστόσο, με μερικές έξυπνες στρατηγικές, μπορείς να κάνεις τις προπονήσεις σου πιο υποφερτές και ευχάριστες. Ακολουθούν δέκα τρόποι για να κάνεις την άσκηση σε ζεστό καιρό λιγότερο δύσκολη.

Είναι η άσκηση το "μυστικό" για καλή υγεία;

Επίλεξε τη σωστή ώρα

Ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας όταν ασκείσαι σε ζεστό καιρό. Απόφυγε τις ώρες αιχμής της έντονης ζέστης, συνήθως μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ., και κάνε νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ προπονήσεις. Οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, μειώνοντας τον κίνδυνο προβλημάτων που σχετίζονται με τη ζέστη και παρέχοντας μια πιο ευχάριστη εμπειρία άσκησης.

Κατάλληλος εξοπλισμός 

Το να φοράς  τα κατάλληλα ρούχα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την άνεσή σου κατά την άσκηση σε ζεστό καιρό. Επίλεξε ελαφριά υφάσματα που απομακρύνουν την υγρασία που επιτρέπουν στον ιδρώτα να εξατμίζεται γρήγορα, βοηθώντας το σώμα σου να δροσίζεται. Επίλεξε ανοιχτόχρωμα ρούχα για να αντανακλούν το φως του ήλιου και να κρατούν τη θερμοκρασία του σώματός σου χαμηλά.

Μείνε ενυδατωμένη

Μια από τις πιο κρίσιμες πτυχές της άσκησης σε ζεστό καιρό είναι η ενυδάτωση. Πιες άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σου. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση από τη θερμότητα και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη, γι' αυτό να είσαι προνοητική ώστε να διατηρείς σταθερή την πρόσληψη νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εγκλιματίσου σταδιακά

Εάν δεν έχεις συνηθίσει να γυμνάζεσαι σε ζεστό καιρό, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να εγκλιματιστείς σταδιακά. Ξεκίνα με πιο σύντομες και λιγότερο έντονες προπονήσεις και σταδιακά αύξησε τη διάρκεια και την ένταση μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες. Αυτό επιτρέπει στο σώμα σου να προσαρμοστεί πιο αποτελεσματικά στις υψηλότερες θερμοκρασίες.

Βρες εναλλακτικές λύσεις σκιάς ή εσωτερικού χώρου

Εάν η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι ιδανική λόγω υπερβολικής ζέστης, σκέψου εναλλακτικές σε εσωτερικούς χώρους. Αναζήτησε κλιματιζόμενα γυμναστήρια ή εσωτερικές πισίνες για να αποφύγεις την άμεση έκθεση στον ήλιο. Αν προτιμάς τις υπαίθριες προπονήσεις, προσπάθησε να βρεις σκιασμένες περιοχές για να μειώσεις την έκθεση στον ήλιο.

Χρησιμοποίησε αντηλιακό

Η εφαρμογή αντηλιακού πριν από την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους είναι απαραίτητη για την προστασία του δέρματός σου από τις βλαβερές ακτίνες UV. Το ηλιακό έγκαυμα όχι μόνο προκαλεί δυσφορία αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σου να ρυθμίζει τη θερμοκρασία. Επίλεξε ένα ανθεκτικό στον ιδρώτα, αντηλιακό ευρέος φάσματος με κατάλληλη βαθμολογία SPF και εφάρμοσέ το ξανά όταν χρειάζεται κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου.

Κάνε διαλείμματα και άκουσε το σώμα σου 

Σε ζεστό καιρό, είναι σημαντικό να ακούς τα σήματα του σώματός σου και να κάνεις διαλείμματα όπως χρειάζεται. Η υπερπροσπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη, επομένως δώσε προσοχή στα σημάδια κόπωσης, ζάλης ή αδυναμίας. Εάν εμφανίσεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ξεκουράσου σε σκιερό ή κλιματιζόμενο χώρο και ενυδατώσου πριν συνεχίσεις την προπόνησή σου.

Χρησιμοποίησε κατάλληλα αξεσουάρ

Πολλά αξεσουάρ μπορούν να κάνουν τις υπαίθριες προπονήσεις σου πιο άνετες. Σκέψου να φορέσεις ένα καπέλο με φαρδύ γείσο ή μια βρεγμένη πετσέτα γύρω από το λαιμό σας για να μειώσεις τη θερμοκρασία του σώματός σου. Ορισμένες μάρκες ενδυμάτων γυμναστικής προσφέρουν ακόμη και ρούχα με ενσωματωμένη τεχνολογία ψύξης.

Επίλεξε δραστηριότητες στο νερό

Οι δραστηριότητες με βάση το νερό μπορούν να προσφέρουν έναν αναζωογονητικό και ευχάριστο τρόπο άσκησης. Το κολύμπι, η αεροβική στο νερό ή ακόμα και το περπάτημα στην παραλία κατά μήκος της άκρης του νερού μπορούν να σε βοηθήσουν να παραμείνεις δροσερή ενώ παράλληλα κάνεις προπόνηση.

Τροποποίησε τη ρουτίνα προπόνησής σου

Τέλος, να είσαι ευέλικτη με τη ρουτίνα προπόνησής σου για να προσαρμοστείς στον ζεστό καιρό. Προτίμησε ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης ή επικεντρώσου σε ασκήσεις ενδυνάμωσης σε εσωτερικούς χώρους και ασκήσεις ευλυγισίας σε ιδιαίτερα ζεστές μέρες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να διατηρήσεις τη ρουτίνα της φυσικής σου κατάστασης χωρίς να ασκείσαι υπερβολικά. 

Η άσκηση σε ζεστό καιρό μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά με αυτές τις δέκα στρατηγικές, μπορείς να την κάνεις μια πιο υποφερτή και εύκολη διαδικασία. Να θυμάσαι ότι η υγεία και η ευεξία σου προηγούνται, γι' αυτό να δίνεις πάντα προτεραιότητα στην ασφάλεια ενώ ασκείσαι το καλοκαίρι. 

Ένα εκπληκτικό κλειδί για να μειώσεις τον κίνδυνο καρκίνου έως και 32%!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i