3 εργαλεία που θα σε γλιτώσουν από το πιάσιμο μετά την προπόνηση

Δεν χρειάζεται να περνάς ώρες στο γυμναστήριο. Δώσε χρόνο στην αποκατάσταση μετά την προπόνηση και δες το σώμα σου να αλλάζει!

foam istock

Η αποκατάσταση είναι εξαιρετικά σημαντική στη διαδικασία της προπόνησης. Και εξηγούμαστε: Οι μύες σου δεν μεγαλώνουν ενώ προπονείσαι. Μεγαλώνουν ενώ ξεκουράζονται μεταξύ των προπονήσεων. Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά η ξεκούραση είναι απόλυτα απαραίτητη για να αναπτυχθούν οι μύες.

Η άσκηση δημιουργεί στρες στον οργανισμό και όταν το σώμα σου δέχεται συνεχώς στρες, προσαρμόζεται για να ανταποκρίνεται στο ερέθισμα. Η προπόνηση, ειδικά η άρση βαρών και οι ασκήσεις σωματικού βάρους, δημιουργούν μικροσκοπικά "σκισίματα" στον μυϊκό ιστό. Αυτό ακούγεται άσχημο, αλλά είναι ακριβώς αυτό που θέλεις, επειδή, καθώς ο ιστός επουλώνεται, μεγαλώνει. Εάν δεν τους δώσεις επαρκή χρόνο για να επουλωθούν, τότε αυτά τα σχισίματα μεγαλώνουν και οι μύες σου αποκτούν φλεγμονή, πρήζονται και δεν μπορούν να αποδώσουν. Το να μην αφιερώνεις επαρκή χρόνο στην αποκατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες επιδόσεις και ακόμη και σε σύνδρομο υπερπροπόνησης, που θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σου σύστημα, σε κάνει να νιώθεις εξαντλημένη και προκαλεί χρόνιο πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς.

Να επιλέξεις ενεργητική ή παθητική αποκατάσταση μετά την προπόνηση;

3 εργαλεία που κάνουν τέλεια αποκατάσταση

Κάνουν μασάζ στους μυς και τους διατείνουν. Μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση αυξάνοντας τη ροή του αίματος στους μυς, για να αυξήσουν το εύρος κίνησης και να βελτιώσουν το χρόνο που χρειάζονται οι μύες για να ανακάμψουν μετά από μια προπόνηση. Ποια εργαλεία αποκατάστασης μπορείς να δοκιμάσεις;

1. Foam rollers

foam
istock

O κύλινδρος αφρού βοηθάει στην πρόληψη τραυματισμών, στη μείωση του πόνου και του σφιξίματος, λύνει κόμπους και ενισχύει την ευελιξία. Το Foam Roller είναι ένα σημαντικό εργαλείο για χρήση κατά την αποθεραπεία, μετά την άσκηση. Εάν προσθέσεις έναν κύλινδρο αφρού στο πρόγραμμα προθέρμανσης και αποθεραπείας, θα νιώσεις λιγότερο πόνο τις επόμενες ημέρες. Εάν κάθεσαι ή στέκεσαι στη δουλειά σου ή απλώς έχεις πόνους, η κύλιση με ρολό αφρό μπορεί να σου φανεί χρήσιμη.
Για καλύτερα αποτελέσματα
χρησιμοποίησέ τον καθημερινά για 10 – 30 λεπτά.

2. Μπάλες μασάζ

ball
istock

Εστιάζουν συχνά σε κάτι που ονομάζεται μυοαγγειακή απελευθέρωση, το οποίο περιλαμβάνει μασάζ της περιτονίας, του λεπτού στρώματος των μυϊκών ινών στο σώμα σου, προκειμένου να χαλαρώσεις τους κόμπους ή τους σφιγμένους μυς. Βοηθά με ορισμένους τύπους μυϊκών και αρθρικών προβλημάτων που σχετίζονται με ανισορροπίες στην περιτονία και απενεργοποιεί τα trigger points που δημιουργούν σημεία πυροδότησης πόνου κατά μήκος της μυοπεριτονίας.

3. Ηλεκτρομυοδιεγέρτες

myo
istock

Συσκευές που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να προκαλέσουν μυϊκές συσπάσεις. Χρησιμοποιούνται από πολλούς αθλητές κάθε επιπέδου. Αυτές οι συσκευές είναι φορητές και χρησιμεύουν για αποκατάσταση από την προπόνηση αλλά και για την αναπλήρωση μέρους της προπόνησης. Το πλεονέκτημα της μεθόδου αυτής είναι ότι μπορεί κανείς, σε οποιοδήποτε μέρος και ανά πάσα στιγμή, να προσφέρει στη μυϊκή ομάδα που έχει την περισσότερη ανάγκη ένα χαλαρωτικό μασάζ ή να τη δυναμώσει ακολουθώντας το ανάλογο πρόγραμμα.

Μάθε τι πρέπει να κάνεις για σωστή μυϊκή αποκατάσταση μετά από την προπόνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i