7 περίεργοι τρόποι που η πανσέληνος επηρεάζει το μυαλό και τη διάθεσή σου

Ισχύει ότι η πανσέληνος επηρεάζει τις διαθέσεις ή έχει παράξενες επιπτώσεις στο μυαλό σου;

fullmoon istock

Έχεις πιάσει ποτέ τον εαυτό σου να σκέφτεται πώς η πανσέληνος επηρεάζει μυστηριωδώς τη διάθεσή σου; Δεν λέμε ότι είσαι... λυκάνθρωπος, αλλά πολλοί συχνά ομολογούν ότι αισθάνονται διαφορετικά κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού. Ας μάθουμε λοιπόν πώς επηρεάζει η πανσέληνος επηρεάζει τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα.

Γιατί η πανσέληνος επηρεάζει τις διαθέσεις και τη συμπεριφορά;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πανσέληνος επηρεάζει τις διαθέσεις, τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και την ψυχική υγεία. Και η επιστήμη το αναγνωρίζει: μελέτη έδειξε ότι σχεδόν το 81% των επαγγελματιών ψυχικής υγείας πιστεύουν ότι η πανσέληνος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αρρωστήσουν.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η πανσέληνος επηρεάζει τις διαθέσεις. Ένα από αυτά είναι η βαρυτική έλξη του φεγγαριού στο νερό της Γης που μπορεί να επηρεάζει διακριτικά την ποσότητα του νερού στο σώμα μας, επηρεάζοντας έτσι και τη διάθεσή μας.

Μια άλλη επίδραση της πανσελήνου στις αλλαγές της διάθεσης μπορεί να συνδέεται με τη διαταραχή του ύπνου που προκαλείται από τη φωτεινότητα της σελήνης κατά τη διάρκεια της πανσελήνου.

Πρόσθεσε σε αυτά και τις πολιτιστικές επιρροές που με τους ιστορικούς συνειρμούς και τη λαογραφία, διαμορφώνουν το πώς αντιλαμβανόμαστε την επίδραση της πανσελήνου. 

Πώς η πανσέληνος επιδρά στα συναισθήματα και στη συμπεριφορά

1. Προκαλεί συναισθηματικό Rollercoaster
Η πανσέληνος ενισχύει τα συναισθήματα, κάνοντάς μας να είμαστε κάπως επιρρεπείς τόσο στο καλό όσο και στο κακό. Οι έρευνες είναι περιορισμένες, αλλά πολιτιστικές μαζί με ψυχολογικές συσχετίσεις με πανσέληνο μπορούν να προκαλέσουν διάφορα συναισθήματα

Ισχύει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να παίξουν ρόλο στις εναλλαγές της διάθεσης ενός ατόμου και να ενισχύσουν το άγχος και την κατάθλιψη, αλλά δεν είναι σαφές πώς ακριβώς ο σεληνιακός κύκλος επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία. 

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το φεγγάρι μπορεί να έχει αντίκτυπο σε άτομα με διπολική διαταραχή. Σε μια μικρή μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γρήγορες αλλαγές στη διάθεση προκλήθηκαν από μια διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού και του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης.

2. Προσφέρει ενέργεια
Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι αποκτούν ενέργεια όταν έχει πανσέληνο. Μερικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι νιώθουν τη βαρυτική έλξη από το φεγγάρι που το προκαλεί.

3. Διαταράσσει τον ύπνο σου
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άλλοι λένε ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν καλά λόγω της πανσελήνου ή δεν μπορούν να κοιμηθούν καθόλου, έχουν όνειρα που φαίνονται πολύ αληθινά ή αισθάνονται άβολα στο κρεβάτι. Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι κοιμόντουσαν ξενυχτούσαν και κοιμόντουσαν λιγότερο συνολικά τις νύχτες πριν από την πανσέληνο. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η πανσέληνος μπορεί να σχετίζεται με λιγότερο βαθύ ύπνο και αυξημένη καθυστέρηση REM (ταχεία κίνηση των ματιών).

4. Μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση
Σε μελέτη που έγινε σε άντρες φοιτητές πανεπιστημίου, οι ερευνητές μέτρησαν τις επιπτώσεις της αλλαγής των σεληνιακών κύκλων στα καρδιαγγειακά συστήματα των συμμετεχόντων. Διαπίστωσαν ότι η αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά περίπου 5 mm Hg κατά τις φάσεις της νέας σελήνης και της πανσελήνου ενώ ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή τους πίεση ήταν χαμηλότερες κατά τη διάρκεια της πανσελήνου και της νέας σελήνης. Επιπλέον, οι καρδιακοί τους παλμοί επέστρεψαν σε φυσιολογικά επίπεδα πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της πανσελήνου και της νέας σελήνης.

Ωστόσο, αυτό το εύρημα συγκρούεται κάπως με άλλες έρευνες - όπως μια μελέτη του 2020 που έγινε σε άντρες αθλητές που δεν βρήκε σημαντική διαφορά στην αθλητική απόδοση κατά τη διάρκεια διαφορετικών σεληνιακών φάσεων. Μια άλλη μελέτη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι οι σεληνιακοί κύκλοι δεν επηρέασαν την αρτηριακή πίεση, αλλά επηρέασαν άλλες σχετικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και του καρδιακού παλμού.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i