Εμμηνόπαυση και δυσκολία συγκέντρωσης: Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το brain fog;

Η δυσκολία συγκέντρωσης είναι ένα ακόμη σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης που δεν είναι τόσο γνωστό, όμως μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό.

Γυναίκες στην εμμηνόπαυση που κάνουν βόλτα στην παραλία istock

Καθώς οι γυναίκες πλησιάζουμε ή μπαίνουμε στην εμμηνόπαυση, βιώνουμε μια σειρά από συμπτώματα και επιπτώσεις που αλλάζουν τη ζωή μας. Τα πιο γνωστά συμπτώματα που έχουμε ακούσει ή ζούμε από πρώτο χέρι οι περισσότερες είναι οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, οι αλλαγές στη διάθεση και οι διαταραχές στον ύπνο. Υπάρχει όμως ένα ακόμη σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης που είναι λιγότερο γνωστό, αλλά μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στη ζωή μας. Μιλάμε για τη δυσκολία συγκέντρωσης, μια "θολούρα" που νιώθουμε στο μυαλό μας - ή brain fog όπως αναφέρεται συχνά ο όρος στα αγγλικά. Το brain fog μπορεί να προκαλέσει προβλήματα συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης και σύγχυση και κατ’ επέκταση να επηρεάζει την καθημερινότητά μας.

Διαβάστε Επίσης

Η σημασία του ύπνου κατά την εμμηνόπαυση

Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία, είτε βρισκόμαστε στη φάση της εμμηνόπαυσης είτε όχι. Ο επαρκής ύπνος είναι ένα από τα πρώτα βήματα για τη μείωση του brain fog.

Οι γυναίκες εν μέσω εμμηνόπαυσης θα πρέπει να στοχεύουν σε επτά με οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα, προκειμένου να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης δυσκολίας συγκέντρωσης. Είναι επίσης σημαντικό, ιδίως όσες βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση της ζωής μας, να διαμορφώσουμε μια συγκεκριμένη "ρουτίνα ύπνου", ένα σύνολο από συνήθειες πριν κοιμηθούμε ώστε να ρυθμίζουμε το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας.

Ένα σημαντικό βήμα είναι να απομακρυνόμαστε από τις οθόνες (κινητό, τάμπλετ και τηλεόραση) όσο πλησιάζει η ώρα που θέλουμε να κοιμηθούμε. Αντί για τις οθόνες είναι προτιμότερο να κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο, να διαβάζουμε ή να κάνουμε διαλογισμό. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να προετοιμαστεί για τον ύπνο.

Επίσης φροντίζουμε το υπνοδωμάτιο μας να είναι σκοτεινό και ήσυχο.

Τακτική άσκηση

Η τακτική άσκηση δεν είναι μόνο ένας ισχυρός τρόπος για την καταπολέμηση της δυσκολίας συγκέντρωσης, αλλά συμβάλλει επίσης θετικά στην υγεία μας.

Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της διάθεσης και των επιπέδων ενέργειας. Κάνοντας 30 λεπτά τακτικής δραστηριότητας κάθε μέρα, μπορούμε να βελτιώσουμε τη διαύγεια, την εστίαση και να προετοιμάσουμε το σώμα για έναν ξεκούραστο ύπνο.

Η εναλλαγή μάλιστα των ειδών άσκησης ενεργοποιεί τον εγκέφαλο. 

Διαβάστε Επίσης

Επηρεάζει η διατροφή τη συγκέντρωσή μας;

Η ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας. Καταναλώνοντας πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχες πρωτεΐνες, μειώνουμε τη φλεγμονή στο σώμα. Αντίθετα, αν η διατροφή μας είναι πλούσια σε ζάχαρη, επεξεργασμένα τρόφιμα και ανθυγιεινά λίπη επιδεινώνει τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα αυξάνει τη δυσκολία συγκέντρωσης.

Θα πρέπει επίσης να καταναλώνουμε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, καθώς είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αποδεδειγμένα βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Τα αντιοξειδωτικά είναι επίσης ισχυροί αντίπαλοι του brain fog - τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, έχουν θετικό αντίκτυπο στη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ορμονοθεραπεία

Κάποιες φορές όλα τα παραπάνω δεν αρκούν. Η κατάλληλη ορμονοθεραπεία μπορεί να μας ανακουφίσει από τα συμπτώματα. Κατά την ορμονοθεραπεία χρησιμοποιούνται ορμόνες που μοιάζουν με αυτές που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός, όπως τα οιστρογόνα. Βέβαια, θα πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας που μπορεί να μας καθοδηγήσει προσωπικά και εξατομικευμένα βάσει των εξετάσεων μας και του ιστορικού μας, ώστε να λάβουμε την κατάλληλη ορμονοθεραπεία για εμάς - εάν ενδείκνυται στην περίπτωσή μας. Ως αποτέλεσμα της ορμονοθεραπείας ενδέχεται το brain fog να ρυθμιστεί.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i