Ποιους επηρεάζουν αρνητικά τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια;

Τα λατρεύεις ή τα μισείς: ο ετήσιος καταιγισμός από χαρούμενες χτιστουγεννιάτικες μελωδίες έχει δύναμη στην ψυχή και τον εγκέφαλό μας.

songs christmas

Ακόμα κι αν δεν έχεις ακούσει κανένα άλλο τραγούδι της Mariah Carey ή το Last Christmas τον Δεκέμβριο δεν μπορείς να τα αποφύγεις.

Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι προσοδοφόρα. Τα κλασικά και μοντέρνα κάλαντα αποφέρουν περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με το Billboard. Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι ζήτησαν από την Alexa της Amazon να παίξει εορταστικές μελωδίες το 2020. Εκτός από την κορυφή των τσαρτ για πολλές δεκαετίες που διατηρούσε τα ηνία η Carey με το All I Want For Christmas is You, δεν μπορείς επίσης να αποφύγεις να ακούσεις το Last Christmas από τους Wham ή το White Christmas του Bing Crosby.

 

Γιατί λατρεύουμε τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια;

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι ψυχολογικοί παράγοντες πίσω από τους λόγους για τους οποίους τόσοι πολλοί από εμάς νιώθουμε έλξη σε αυτές τις μελωδίες. 

Ένα από τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Joe Bennett, μουσικολόγος στο Berklee College of Music στη Μασαχουσέτη, είναι τα μετα-χαρακτηριστικά των εορταστικών τραγουδιών. Χρησιμοποίησε τόσο μηχανική όσο και ανθρώπινη ανάλυση για να δημιουργήσει μια μικρή βάση δεδομένων με 78 αγαπημένα χριστουγεννιάτικα κλασικά τραγούδια από τα μουσικά charts του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να εντοπίσει κοινά μοτίβα. Ενώ εκτελούσε αυτό που ονομάζεται "ανάλυση σώματος" στα κομμάτια, βρήκε εννέα επαναλαμβανόμενα θέματα στους στίχους.

Οι πιο δημοφιλείς περιέγραψαν τη νοσταλγία της επιστροφής στο σπίτι, μια αίσθηση που βιώνουν πολλοί άνθρωποι καθώς επιστρέφουν στα αγαπημένα πρόσωπα λόγω εορτών. "Υποθέτω - και δεν είναι τίποτα άλλο από εικασίες - ότι αυτός είναι ο λόγος που μας αρέσει να ακούμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια", λέει ο Bennett.

Η διαχρονικότητα είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο μπορεί να δεις Perry Como και Ella Fitzgerald σε μια λίστα αναπαραγωγής με τον Michael Bublé και την Ariana Grande. Σύμφωνα με τον Bennett, η ποπ μουσική είναι κοινωνικά λειτουργική, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέοι τη χρησιμοποιούν με όποιον τρόπο θέλουν, είτε γιατί ερωτεύονται, είτε επειδή θέλουν να χορεύουν με φίλους ή γιατί νιώθουν λυπημένοι. Αλλά η λειτουργία αλλάζει λίγο καθώς πηγαίνουν σπίτι για τις γιορτές και μοιράζονται την εμπειρία ακρόασης με τους μεγαλύτερους συγγενείς τους. Συχνά, η χριστουγεννιάτικη μουσική βοηθά στη δημιουργία αυτού του σκηνικού.

Γιατί πολλοί νιώθουν έντονη χαρά ή λύπη τα Χριστούγεννα;

Τι διεγείρει αυτά τα συναισθήματα στον εγκέφαλο;

Η Έιμι Μπέλφι, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μιζούρι που μελετά τη μνήμη και το πώς οι αναμνήσεις προκαλούνται από τη μουσική μελετά τον τρόπο με τον οποίο η μουσική θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τα άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ να ανακτήσουν κάποιες αναμνήσεις.

Για τη χριστουγεννιάτικη μουσική, συμφωνεί ότι η αγάπη μας βασίζεται στη νοσταλγία. "Νομίζω ότι πολλοί από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αγαπούν τα τραγούδια αυτά είναι περισσότερο για τους συνειρμούς παρά για τους ήχους". 

Όπως δείχνει η έρευνα της Belfi, η μουσική που συνδέεται με τη μνήμη ενεργοποιεί μια περιοχή του εγκεφάλου που βρίσκεται πάνω από το μέτωπο που ονομάζεται έσω προμετωπιαίος φλοιός. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου έχει επίσης μια ισχυρότερη σύνδεση με τις αναμνήσεις μας σε σχέση με τις ιστορικές αναμνήσεις: για παράδειγμα, το ψήσιμο των μελομακάρονων φορώντας μια γιορτινή ποδιά στην  κουζίνα και όχι το τι συνέβαινε όταν κυκλοφόρησε το τραγούδι.

Με τη χριστουγεννιάτικη μουσική, η μνήμη συνδέεται συχνά με τις οικογένειές μας και τις παιδικές μας ηλικίες, με αποτέλεσμα αυτό που οι ψυχολόγοι και οι νευροεπιστήμονες αποκαλούν αναπόληση. Επειδή πολλοί άνθρωποι σχηματίζουν τις μουσικές τους προτιμήσεις μεταξύ 15 και 30 ετών, η μουσική που ήταν δημοφιλής εκείνη την εποχή της ζωής μας συνδέεται με μια αναζωπύρωση των αναμνήσεων μας.

Πρόσθετη έρευνα δείχνει ότι η ανάμνηση μπορεί ακόμη και να κληρονομηθεί με κάποιο τρόπο. "Οι προπτυχιακοί φοιτητές είχαν αναμνήσεις για τη μουσική που ήταν δημοφιλής όταν ήταν έφηβοι, αλλά και όταν οι γονείς τους ήταν έφηβοι", λέει η Belfi. 

Ποιους επηρεάζει αρνητικά η χριστουγεννιάτικη μουσική;

Δεν αισθάνονται όλοι χαρά όταν ακούν τα κάλαντα. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε μερικούς διαφορετικούς παράγοντες: κακές αναμνήσεις που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα, συνεχή επανάληψη κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου (που σύμφωνα με ορισμένες έρευνες μπορεί να είναι κακό για την υγεία των εργαζομένων) και ακόμη και μια σπάνια διαταραχή που ονομάζεται μουσική ανηδονία. Αυτή η κατάσταση δεν είναι συνηθισμένη, αλλά μερικοί άνθρωποι απλά δεν συγκινούνται συναισθηματικά από τη μουσική.

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης μέτρησε τη μουσική ανηδονία παρακολουθώντας ανθρώπους να ακούν διαφορετικά είδη μουσικής με μαγνητική τομογραφία. Στη συνέχεια, έπαιξαν ένα παιχνίδι όπου μπορούσαν να κερδίσουν χρήματα. Οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιοχές ανταμοιβής του εγκεφάλου και διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μουσική ανηδονία είχαν φυσιολογικές αντιδράσεις στα χρήματα, αλλά όχι στη μουσική.

 

Πέρα από μερικά ιδιαίτερα άτομα, οι εορταστικές μελωδίες είναι σε μεγάλο βαθμό αγαπητές. Και ένας από τους λόγους για αυτό μπορεί να αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Ο κανόνας της μουσικής των γιορτών μπορεί πραγματικά να συνδέσει τους πάντες. Υπάρχει μουσική σε κάθε πολιτισμό, όπως τα τρίγωνα κάλαντα. Σχεδόν όλοι τα αγαπούν και έχουν κάποια σχέση με αυτό. Είναι ένα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας.

Οι 8 πιο cool έρευνες για τα Χριστούγεννα (τι δείχνει η διακόσμησή σου, πότε να μην κάνεις δώρα)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i