8 τροφές που θα σε βοηθήσουν με τους πόνους περιόδου

Υποφέρεις από πόνους περιόδου; Κλινικοί διατροφολόγοι προτείνουν μικρές αλλαγές στη διατροφή που θα συμβάλουν στην ανακούφισή σου αυτές τις μέρες του μήνα.

πόνοι περιόδου iStock

Γνωρίζεις πως μία με δύο ημέρες νωρίτερα από την έναρξη της περιόδου θα εμφανιστούν πόνοι στη μέση και στην κοιλιά. Ο πονοκέφαλος που θα ακολουθήσει, απλά θα επιβεβαιώσει αυτό που υποπτεύεσαι. Τη στιγμή που θα δεις την πρώτη σταγόνα αίμα θα σιγουρευτείς. Η περίοδος θα μπορούσε να είναι πιο υποφερτή, αν δεν συνοδευόταν με τους πόνους, τις κράμπες και όλα όσα νιώσεις κατά τη διάρκεια αυτής, που σε οδηγούν να βρίσκεσαι σε ακτίνα λίγων μέτρων από τα χάπια, αγκαλιά με μία θερμοφόρα και κουκουλωμένη στον καναπέ του σπιτιού σου. Και όμως τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, αν έκανες κάποιες αλλαγές στη διατροφή σου. 

Γιατί αισθάνεσαι πόνους κατά την περίοδο

Σύμφωνα με διατροφολόγους το γεγονός πως αντιμετωπίζεις πόνους κατά την περίοδό σου, οφείλεται στην έλλειψη σημαντικών βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων από τον οργανισμό σου. Ειδικότερα, όπως εξηγεί η Sarah Thomsen Ferreira και όπως αποδείχθηκε μέσω μίας έρευνας του 2021, τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου προκαλούν αύξηση συσπάσεων των μυών της μήτρας, ενώ η κατανάλωση συμπληρώματος ασβεστίου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των πόνων περιόδου. Παράλληλα, πέρα από το ασβέστιο, το μαγνήσιο, μεταξύ πολλών άλλων πλεονεκτημάτων που προσφέρει στον οργανισμό, βοηθά στην ανακούφιση του πόνου. Οι πολυφαινόλες, επίσης, όπως θα υπογραμμίσει η Lauren Papanos, συνδέονται με τον έλεγχο των συμπτωμάτων, δεδομένου ότι μειώνουν την απελευθέρωση προσταγλανδινών, των ορμονών που έχουν να κάνουν με τον πόνο και τη φλεγμονή, συνεπώς κι αυτές συμβάλλουν στον περιορισμό των κραμπών. Από την άλλη, σύμφωνα με μία δημοσίευση στο Women's Health, οι πόνοι και οι κράμπες στη μέση οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα της υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, ενός βιοδείκτη φλεγμονής, που μόνο αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν, αναφέρει η Ferreira. 

Τροφές που βοηθούν στη μείωση του πόνου της περιόδου

Μαύρη Σοκολάτα

Δεν είναι μύθος τελικά. Η σοκολάτα βοηθά στην καταπολέμηση του πόνου περιόδου, χάρη στο μαγνήσιο που περιλαμβάνει. Προσοχή, όμως, καθώς μιλάμε για τη μαύρη σοκολάτα που περιέχει 70-80% κακάο, της οποίας η καθημερινή ποσότητα την ημέρα πρέπει να φτάνει τα 28 γρ.

Ψάρια

Ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που μιλήσαμε για ωμέγα-3 λιπαρά, τα ψάρια να μην απουσιάζουν από το πρόγραμμα. Προσπάθησε να εμπλουτίσεις περισσότερο τη διατροφή σου με τροφές όπως σολομό, τόνο, σαρδέλες ή ρέγκα.  

Σπόροι chia

Πρόκειται για μία καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών, οπότε αποτελούν μία έξυπνη εναλλακτική για τους χορτοφάγους. Πέρα από τα οφέλη που προσφέρουν γενικά στον οργανισμό, αλλά και κατά τη διάρκεια της περιόδου, αν καταναλώνονται σε καθημερινή βάση, δίνουν υφή και αισθητική στο τελικό, γευστικό αποτέλεσμα. 

Τζίντζερ

Γνωστό για την αντιφλεγμονώδη του δράση, το τζίντζερ σύμφωνα με μία έρευνα θεωρήθηκε δυνητικά αποτελεσματική θεραπεία για την ανακούφιση των πόνων περιόδου (ως κάψουλες που περιέχουν σκόνη). Ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε αν η κατανάλωση σκέτου τζίντζερ πρόκειται να έχει τα ίδια αποτελέσματα, η συστηματική δοκιμή θα σε πείσει. 

Εσπεριδοειδή

Οι χυμοί των εσπεριδοειδών, όπως του λεμονιού, του πορτοκαλιού και του λάιμ, περιέχουν εσπεριδίνη, την πολυφαινόλη, που εμποδίζει την απελευθέρωση των προσταγλανδινών που συνδέονται με τους πόνους περιόδους. Συνεπώς, προσπάθησε μέσα στην ημέρα να εντάξεις στη διατροφή σου με έξυπνους τρόπους τα συγεκριμένα δροσιστικά φρούτα. 

Πράσινα λαχανικά 

Δεν χρειάζεται να απαριθμήσουμε τους λόγους που οι σαλάτες κάνουν καλό, ωστόσο οφείλουμε να υπογραμμίσουμε τη συμβολή των σκούρων πράσινων λαχανικών στη μείωση των συμπτωμάτων της περιόδου. Ειδικότερα, στα φύλλα των λαχανικών εντοπίζεται μαγνήσιο, που όπως προαναφέρθηκε, ανακουφίζει από τον πόνο. 

Γιαούρτι

Το γιαούρτι από πλήρες γάλα, όχι μόνο περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών, αλλά περιλαμβάνει ένα ικανοποιητικό ποσοστό ασβεστίου, τοποθετώντας στην πρώτη θέση με τα τρόφιμα που βοηθούν στους πόνους περιόδου. 

Κουρκουμάς

Αν και δεν είναι ένα μπαχαρικό που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στις ελληνικές συνταγές, προσφέρει αντιφλεγμονώδη δράση, χάρη στην πολυφαινόλη που περιέχει και αναστέλλει την προσταγλανδίνη. Επιπλέον, δίνει τέλειο χρώμα στα φαγητά. 

Η καλύτερη στιγμή να τα καταναλώσεις 

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή, ούτε ένα χρονοδιάγραμμα που να εξηγεί πότε ακριβώς πρέπει να καταναλώσεις αυτές τις τροφές. Πιο αναλυτικά, δεν σημαίνει ότι με το που φας ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας, οι πόνοι θα εξαφανιστούν διά μαγείας. Οφείλεις να κάνεις τις αλλαγές στη διατροφή σου ανεξάρτητα από το πότε περιμένεις περίοδο και να τις διατηρείς όλο τον χρόνο, προκειμένου να λάβεις τις βιταμίνες και τα μέταλλα που ο οργανισμός σου χρειάζεται. Περιττό βέβαια να πούμε πως την εβδομάδα πριν από την αρχή του κύκλου σου οφείλεις να είσαι ιδιαίτερα πληθωρική με τις παραπάνω επιλογές, ώστε να διαπιστώσεις αν πράγματι υπάρχει διαφορά από άλλες φορές. "Μ'αρέσει να στοχεύω μία εβδομάδα πριν από τότε που νομίζεις πως θα έρθει η περίοδος. Φυσικά, αυτό ποικίλει από μήνα σε μήνα, ωστόσο αν μπορείς να βάλεις μία υπενθύμιση στον εαυτό σου για αυτή την 7ημερη περίοδο πριν ξεκινήσει η αιμορραγία, είναι ένα καλό σημείο να ξεκινήσεις", αναφέρει η Papaganos.

Σε κάθε περίπτωση αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με την περίοδό σου, οφείλεις να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο σου, προκειμένου να ακολουθήσεις μία "θεραπεία" που ταιριάζει στη δική σου κατάσταση.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i