Ποια βακτήρια βάζουν σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη σου; Νέα μελέτη αποκαλύπτει

Οι επιστήμονες είναι ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του κολπικού μικροβιώματος και της σχέσης του με την αποβολή, τον πρόωρο τοκετό και άλλες επιπλοκές στην υγεία.

pregnant istock

Νέα μελέτη εξέτασε τη βακτηριακή κολπίτιδα, μια κοινή πάθηση που προκαλείται από υπερανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων, για να δείξει πώς ένα συγκεκριμένο μικρόβιο διαταράσσει την υγεία του κόλπου "τρώγοντας" την προστατευτική επικάλυψη του κόλπου.

Τα ευρήματα από πειράματα κυττάρων υποδηλώνουν ότι τα βακτήρια εκκρίνουν ένζυμα που αποδομούν τα μόρια σακχάρου, που ονομάζονται γλυκάνες, στην επιφάνεια των κυττάρων που επενδύουν τον κόλπο. Η διάσπαση αυτού του προστατευτικού στρώματος πιστεύεται ότι ίσως εκθέτει τις γυναίκες στον κίνδυνο λοιμώξεων που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές.

Κολπίτιδα, μυκητίαση και κολπικές λοιμώξεις: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση που συστήνει ο γυναικολόγος

Βακτηριακή κολπίτιδα και επιπλοκές

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει τη βακτηριακή κολπίτιδα με έναν μακρύ κατάλογο επιπλοκών: αποβολή, πρόωρος τοκετός, μόλυνσης της μήτρας μετά τον τοκετό (επιλόχεια ενδομητρίτιδα), σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, πυελική φλεγμονή, σαλπιγγίτιδα και στειρότητα, μεταξύ άλλων.

Η Gardnerella vaginalis, ένα αναερόβιο βακτηριακό είδος που κυριαρχεί στο μικροβίωμα του κόλπου σε άτομα που έχουν βακτηριακή κολπίτιδα, φαίνεται ότι ευθύνεται πιο συχνά αυτό για την πάθηση, από τότε που περιγράφηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950. (Ωστόσο δεν υπάρχει ένα μόνο μικρόβιο που να προκαλεί τη λοίμωξη. Ο κόλπος φυσιολογικά περιέχει πολλά μικρόβια, αλλά στην περίπτωση βακτηριακής κολπίτιδας η ισορροπία αλλάζει). 

Ωστόσο, η κατανόηση των επιστημόνων για το πώς η βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές δεν έχει ξεκαθαρίσει, εν μέρει λόγω του στίγματος και της απόρριψης της γυναικείας σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Η πάθηση, η οποία στις ΗΠΑ επηρεάζει έως και το 30% των γυναικών ηλικίας 14 έως 49 ετών, είναι θεραπεύσιμη αλλά συχνά ασυμπτωματική και επαναλαμβανόμενη.

"Γνωρίζαμε ότι τα βακτηριακά είδη που εμπλέκονται στη βακτηριακή κολπίτιδα τρέφονται με γλυκάνες στην εκκρινόμενη βλέννα", εξηγεί η Amanda Lewis, ερευνήτρια κολπικού μικροβιώματος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UC) στο Σαν Ντιέγκο. "Η μελέτη μας επέτρεψε να εξετάσουμε άμεσα τι κάνουν αυτά τα βακτήρια στην επιφάνεια του κολπικού επιθηλίου σε βιοχημικό και μικροσκοπικό επίπεδο".

Οι περισσότεροι κόλποι φιλοξενούν το G. vaginalis, αλλά η υπερβολική του ανάπτυξη στη βακτηριακή κολπίτιδα βοηθά στο σχηματισμό παχύρρευστων βιοφίλμ στα οποία κολλάνε άλλα βακτήρια, διαταράσσοντας τη φυσιολογική ισορροπία των μικροβίων στον κόλπο.

Σε προηγούμενη εργασία, η Lewis και οι συνεργάτες της είχαν δείξει πώς τα ένζυμα που παράγονται από το G. vaginalis διασπούν τα μόρια στα κολπικά υγρά και τη βλέννα. Αυτά τα μόρια είναι ένα σημαντικό συστατικό του βλεννογόνου που εμποδίζει το άνοιγμα της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν τα βακτήρια είναι σε θέση να το υποβαθμίσουν, μπορεί να μειώσουν το ιξώδες αυτού του φραγμού και να επιτρέψει την είσοδο σε λοιμώξεις.

Στην τελευταία τους μελέτη, η Lewis και η ομάδα της έδειξαν ότι τα ένζυμα Gardnerella αφαιρούν επίσης μέρη των προστατευτικών μορίων γλυκάνης που επικαλύπτουν τα επιθηλιακά κύτταρα που επενδύουν την επιφάνεια του κόλπου (τα οποία καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο για αυτά τα πειράματα).

Κύτταρα από γυναίκες χωρίς βακτηριακή κολπίτιδα επικαλύφθηκαν με ένα παχύ στρώμα ζαχαρούχων γλυκανών με άλλα μόρια, ενώ τα κολπικά επιθηλιακά κύτταρα από γυναίκες με βακτηριακή κολπίτιδα έφεραν μερικώς αποδομημένες γλυκάνες. Οι ερευνητές παρατήρησαν δείγματα κυττάρων υγιών γυναικών χωρίς βακτηριακή κολπίτιδα, όπου τα ένζυμα που παράγονται από τα βακτήρια Gardnerella, έμοιαζαν με τα παραμορφωμένα κύτταρα των γυναικών με την πάθηση.

Η εργασία δημοσιεύτηκε στο Science Translational Medicine.

Μικροβίωμα του κόλπου: Πώς θα διατηρήσεις την ευαίσθητη ισορροπία;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i