Τι προβλήματα υγείας μπορεί να μας προκαλέσει η κλιματική αλλαγή και η ατμοσφαιρική ρύπανση;

Επηρεάζει η κλιματική αλλαγή και η ατμοσφαιρική ρύπανση την υγεία μας; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε - για να αναλάβουμε δράση! 

earth-at-night-was-holding-in-human-hands-earth-day-energy-saving-picture-id944453634

Συνεργάστηκε ο Κωνσταντίνος Μάντζιος, Ερευνητής, Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab, Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (famelab.gr)

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η κλιματική αλλαγή δεν απειλούν μόνο τον πλανήτη αλλά και εμάς, ως κατοίκους του και πολύ... μικρότερους οργανισμούς!

Κλιματική αλλαγή και υγεία: Μια στενή σχέση

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία του ανθρώπου αποτελούν παγκόσμιο πρόβλημα. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, οι ημέρες όπου καταγράφονται χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες συνδέονται με αυξημένα επίπεδα νοσηρότητας και θνησιμότητας. Oι μεταβολές στην θερμοκρασία λόγω της αλλαγής του κλίματος επηρεάζουν σημαντικά και την ποιότητα του αέρα, προκαλώντας αλλαγές στην πυκνότητα των υδρατμών και στην ατμόσφαιρα. Στην Ευρώπη επιδημιολογικά στοιχεία για την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία έδειξαν πως οι πληθυσμοί που ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν υψηλότερο κίνδυνο στην εμφάνιση και επιβάρυνση αρκετών ασθενειών.

Κλιματική αλλαγή και υγεία: SOS για καρδιαγγειακά νοσήματα

Μελέτες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και της

θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Δεδομένου ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η αύξηση της θνησιμότητας λόγω της υψηλής ή χαμηλής θερμοκρασίας του πλανήτη είναι σημαντική.

Οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν σημαντικά τον οργανισμό προκαλώντας έντονη θερμική δυσφορία. Προκειμένου να υπάρξει απώλεια θερμότητας, ο οργανισμός στέλνει το αίμα προς την περιφέρεια και κυρίως στην επιφάνεια του δέρματος, προκαλώντας πίεση στο αναπνευστικό και κυκλοφορικό σύστημα.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν και αυτές την αρτηριακή πίεση η οποία αυξάνεται σημαντικά, καθώς με το κρύο συστέλλονται τα  αιμοφόρα αγγεία (το αίμα απομακρύνεται από την επιφάνεια του δέρματος).

Διάβασε επίσης: 9 προβλήματα υγείας -και όχι μόνο- που προκαλεί η αφυδάτωση

Διάβασε επίσης: 6 -παράξενοι και μη- παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία σου

Καταλαβαίνουμε πως οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα στις ακραίες θερμοκρασίες: Τις ζεστές ημέρες να προσπαθούν να ενυδατώνουν το οργανισμό τους και να διατηρούν στα φυσιολογικά επίπεδα την θερμοκρασία του σώματός τους. Αντίθετα, τις κρύες ημέρες καλό είναι να αποφεύγουν την έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες και να διατηρούν την θερμοκρασία του σώματος χρησιμοποιώντας σωστό ρουχισμό.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και νοσήματα του αναπνευστικού

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται με αρκετές μη μεταδοτικές ασθένειες του αναπνευστικού. Οι αιωρούμενες μάζες και οι ανόργανοι αέριοι ρύποι προέρχονται κυρίως από φυσικά φαινόμενα (π.χ. σκόνη της ερήμου), και βιομηχανικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την καύση άνθρακα και πετρελαϊκών προϊόντων. Έτσι λοιπόν στα μεγάλα αστικά κέντρα ένα μεγάλο μέρος πληθυσμού παρουσιάζει αναπνευστικά προβλήματα όπως, άσθμα , μικρές αναπνευστικές λοιμώξεις, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ακόμα και καρκίνο του πνεύμονα (σε μακροχρόνια έκθεση).

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Μελέτες έχουν δείξει αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι μεταβολές της αρτηριακής πίεσης εξαιτίας των καιρικών συνθηκών είναι συχνότερες σε άτομα αυτής της ηλικίας. Επιρρεπείς, όμως σε πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες είναι και τα παιδιά. Σύμφωνα με έρευνες το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν είναι καθοριστικός παράγοντας για την μετέπειτα υγεία τους.

Συμπερασματικά, εάν στο μέλλον οι πληθυσμοί συνεχίζουν να συρρέουν στις πόλεις και ο αριθμός των ηλικιωμένων συνεχίζει να αυξάνεται, η πρόωρη θνησιμότητα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής θα αποτελεί σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i