Το λεξικό της ψυχικής υγείας: Η κατάθλιψη, το burn out, το languishing, η μοναξιά

Αν κάτι δοκιμάστηκε έντονα τον χρόνο που πέρασε είναι η ψυχική υγεία μας.

ψυχική υγεία συναισθήματα istock

Γράφει η Αλεξάνδρα Παυλέτση - Στεφανή, BSc Ψυχολόγος, MSc , CAT Ψυχοθεραπεύτρια (alexandrapavletsi.com)

"Έχω κατάθλιψη", "Νιώθω μόνh", "Έχω άγχος", "Έχω burn out"...
Το λεξιλόγιο της ψυχικής υγείας έχει εισχωρήσει στην καθημερινή ζωή. Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους για να μιλήσουν για μια συγκεκριμένη διάγνωση, άλλοι χρησιμοποιούν καθημερινά αυτές τις φράσεις, χωρίς να δίνουν μεγάλη προσοχή στο τι πραγματικά σημαίνουν. Έχει ιδιαίτερη σημασία να γνωρίζεις τι είναι αυτό ακριβώς που βιώνεις ψυχικά και πώς να το ονοματίσεις, καθώς αυτό βοηθά στην διαχείριση και δεν πιέζει παραπάνω τον εαυτό σου. 

Burn out

Το burn out είναι μια κατάσταση συναισθηματικής, σωματικής και ψυχικής εξάντλησης που προκαλείται από υπερβολικό και παρατεταμένο άγχος. Εμφανίζεται όταν υπάρχει αίσθηση εξάντλησης, άγχους, συναισθηματικής πίεσης και η πεποίθηση ότι δεν μπορείς να ανταποκριθείς σε συνεχείς απαιτήσεις. Καθώς το άγχος συνεχίζεται, αρχίζει να χάνεται το ενδιαφέρον και τα κίνητρα που οδηγούν στο να αναλάβεις δράση.

Το burn out μειώνει την παραγωγικότητα και οι αρνητικές επιπτώσεις της εξουθένωσης εξαπλώνονται σε κάθε τομέα της ζωής - συμπεριλαμβανομένου της προσωπικής, της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής. Η εξάντληση μπορεί επίσης να προκαλέσει μακροχρόνιες αλλαγές στο σώμα που το κάνει ευάλωτο σε ασθένειες όπως κρυολογήματα και γρίπη.

Διαβάστε Επίσης

Συναισθηματική εξάντληση

Η συναισθηματική εξάντληση δεν είναι ψυχική διαταραχή, αλλά οι μπορεί να οδηγήσει ή να συνοδευτεί από άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως μια σημαντική καταθλιπτική διαταραχή. Η φράση χρησιμοποιείται συνήθως όταν βιώνεις εξάντληση, δηλαδή όταν συναισθήματα για στρες και ευθύνες φτάνουν στο σημείο που κάποιος νιώθει ότι δεν έχει καμία ενέργεια να τα διαχειριστεί.
Η συναισθηματική εξάντληση είναι αυτή η αίσθηση της "συντριβής", σε σημείο που νιώθεις ότι δεν έχεις πλέον την ικανότητα να αντιμετωπίζεις οτιδήποτε προκύψει. Είναι σωματική κόπωση. Είναι ψυχική κόπωση. Είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς. Είναι όλα τα πράγματα που βιώνουμε όταν η ικανότητα να ανταπεξέλθεις στο οτιδήποτε μοιάζει αδύνατο.

Για να διαχειριστείς τη συναισθηματική εξάντληση, θέσε όρια, μην προσπαθείς να γίνεις υπερήρωας και να αποδόσεις σε όλες τις υποχρεώσεις άψογα. Θέσε προτεραιότητες και κυρίως άκου τον εαυτό σου και κάνε αυτό που νιώθεις καλά συναισθηματικά. 

Languishing

Είναι ένας όρος, ο οποίος είναι δημοφιλής το 2021, καθώς συμβαίνει όταν παραμελούμε την ψυχική υγεία και σε αυτό επιδρά σημαντικά η περίοδος COVID-19. Το languishing είναι το στάδιο όπου δεν έχουμε κατάθλιψη αλλά δεν μπορούμε να ανθίσουμε. Υπάρχει ματαίωση, έλλειψη συγκέντρωσης και δεν μπορείς να ολοκληρώσεις τα καθήκοντα, να επικεντρωθείς σε μικρές χαρές και νίκες και είναι σημαντικό να ζητήσεις βοήθεια μόνο και μόνο επειδή λειτουργεί καλύτερα και πιο άμεσα πριν πιέσεις περισσότερο τον εαυτό σου.

Μοναξιά

Η μοναξιά δεν είναι απαραίτητο να συμβεί όταν απομονωθείς κοινωνικά. Είναι η δυσαρέσκεια που προέρχεται από το να μην ξοδεύεις αρκετό χρόνο με τον εαυτό σου. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η ζωή στο σπίτι, στο σχολείο και στο γραφείο συνδυάζεται σε ένα χώρο, αυτό το συναίσθημα γίνεται πιο έντονο.
Μερικοί άνθρωποι εγγενώς επιθυμούν περισσότερη μοναξιά από άλλους, και όταν δεν συνδέεται με τη ντροπή ή το κοινωνικό άγχος, η αναζήτηση του χρόνου από μόνη της είναι μια τέλεια καλά προσαρμοσμένη ανάγκη σύμφωνα με το τι επιθυμείς. Ωστόσο, όταν αυτή η επιθυμία δεν εκπληρώνεται, προκύπτει η αίσθηση της μοναξιάς. Προγραμμάτισε χρόνο με τον εαυτό σου για να διευκολύνεις αυτό το συναίσθημα.

Άγχος

Πολλοί άνθρωποι έχουν άγχος - αλλά δεν έχουν όλοι διαταραχή άγχους. Οι διαταραχές άγχους είναι επανειλημμένα επεισόδια ξαφνικών αισθήσεων έντονου άγχους και φόβου ή τρόμου που φτάνουν στο αποκορύφωμα μέσα σε λίγα λεπτά ή κρίσεις πανικού. Διαφορετικοί τύποι διαταραχών άγχους περιλαμβάνουν γενικευμένη διαταραχή άγχους, διαταραχή κοινωνικού άγχους. Αναζήτησε βοήθεια από έναν ειδικό, εάν το άγχος διακόπτει την εργασία ή άλλα πλευρές της ζωής. 

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης. Μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συχνά ξεκινά από την ενηλικίωση και μπορεί να προκληθεί από το οικογενειακό ιστορικό, ορισμένες ασθένειες ή φάρμακα, από το παρατεταμένο άγχος ή κάποιο τραυματικό επεισόδιο. Όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη μπορεί να υπομείνουν επίμονα συναισθήματα θλίψης ή απελπισίας.
Η κατάθλιψη μπορεί να απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία. Μερικά κοινά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, απώλεια ενδιαφέροντος για χόμπι, αλλαγές στον ύπνο, την όρεξη ή το βάρος και έντονες αρνητικές σκέψεις. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει αποτελεσματικότητα όταν συνδυάζεται η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή με την καθοδήγηση ειδικών.

Flourishing

Ο όρος εστιάζει στην ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων και σχετίζεται με την ψυχική ευημερία. Υπάρχει η άνθιση στην ψυχική κατάσταση, όταν νιώθεις ασφάλεια, ενδιαφέρον για την καθημερινότητα και ελπίδα για το μέλλον. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπάρχει πρόληψη σε οτιδήποτε περιλαμβάνει έντονο άγχος και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα σου. Εστίασε στις επιθυμίες σου και κυρίως τι έχεις ανάγκη ο εαυτός σου, εντάσσοντας στο πρόγραμμα, οτιδήποτε σε ευχαριστεί. Αυτό που έχει σημασία είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα σχετικά με την ψυχική υγεία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i