Αυτή είναι η καθημερινή κίνηση που τονώνει την ψυχική σου ευεξία | Πολύ απλή!

Η ποικιλία στις καθημερινές κινήσεις συνδέεται με καλύτερη ευεξία, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε ψυχιατρικούς ασθενείς.

nature istock

Πιστεύεις ότι οι δραστηριότητες που τονώνουν το μυαλό είναι η στοχευμένη και επίπονη άσκηση, όπως τζόκινγκ, ποδήλατο ή κολύμπι; Καιρός να αναθεωρήσεις γιατί πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι και μόνο η επίσκεψη σε διάφορες τοποθεσίες σχετίζεται με υψηλότερη αίσθηση ευεξίας σε άτομα με κατάθλιψη ή άγχος.

Τα ευρήματα της μελέτης

Ερευνητές από τις Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές Κλινικές στη Βασιλεία της Ελβετίας δημοσίευσαν μελέτη στο BMC Psychiatry και διαπίστωσαν ότι όσο πιο ποικίλες τοποθεσίες επισκέπτονται οι άνθρωποι, τόσο καλύτερα αισθάνονταν συναισθηματικά και ψυχικά, ακόμα κι αν τα συμπτώματα ψυχικής τους υγείας εξακολουθούσαν να υπάρχουν.

Η μελέτη εξέτασε 106 ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας όπως αγχώδεις διαταραχές διάθεσης και προσωπικότητας και ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές. Για μια εβδομάδα, αυτοί οι ασθενείς είχαν μαζί τους ένα επιπλέον τηλέφωνο για να παρακολουθούν τις κινήσεις τους με GPS. Ολοκλήρωσαν επίσης αρκετές έρευνες σχετικά με την ευημερία, την ψυχική τους ευελιξία και τα συμπτώματα της ψυχικής τους υγείας.

Συγκρίνοντας τους χάρτες GPS με τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι, όσο περισσότεροι ήταν οι χώροι επίσκεψης και όσο περισσότερο διαρκούσε, υπήρχε μεγαλύτερη αίσθηση ευεξίας, παρόλο που τα συμπτώματα των προβλημάτων ψυχικής υγείας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό τα ίδια.

Γιατί το κρύο ντους είναι σωτήριο για την ευεξία σου;

"Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η δραστηριότητα από μόνη της δεν αρκεί για να μειώσει τα συμπτώματα ψυχικών διαταραχών, αλλά μπορεί τουλάχιστον να βελτιώσει την ευεξία", εξήγησε ο κλινικός και ψυχολόγος υγείας Andrew Gloster από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας εκείνη την εποχή.

Το 2021, μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα έως στη στάση του τραμ ή το ανέβασμα μιας σκάλας, έκαναν τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ενεργητικοί. Περαιτέρω μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων έδειξε ότι όσοι ένιωθαν πιο ενεργητικοί μετά την κίνηση είχαν μεγαλύτερο όγκο φαιάς εγκεφαλικής ουσίας στον υπογονικό φλοιό - ένα μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη συναισθηματική ρύθμιση.

Το να βγαίνεις έξω παίζει ρόλο στην ψυχική σου υγεία. Η σωματική δραστηριότητα στη φύση που έχουν τα παιδιά έχει συνδεθεί με καλύτερα αποτελέσματα ψυχικής υγείας σε σχέση με τους ενήλικες και οι γιατροί, σε ορισμένα μέρη του κόσμου, έχουν αρχίσει να "συνταγογραφούν" χρόνο στη φύση ως ώθηση για την ψυχική και σωματική υγεία.

Αν και η πρόσφατη μελέτη GPS είναι μικρή και περιορισμένη, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κίνηση μπορεί να είναι ένας προγνωστικός παράγοντας για ασθενείς με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Διάβασε ακόμη: Τα συμπτώματα της κατάθλιψης και οι διαφορετικές μορφές της

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

ΥΓΕΙΑ Τρι, 23 Απρ 2024

Κατάθλιψη: Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο τέλος;

Νεότερα δεδομένα από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας, έρευνες προς καινούριες κατευθύνσεις και μια πρωτοποριακή γενιά φαρμάκων δείχνουν πως ήδη ζούμε τα πρώτα βήματα μιας επανάστασης στη θεραπεία της ασθένειας. Με τα τελευταία στατιστικά της προηγούμενης χρονιάς να βγάζουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση -με επιπολασμό κατάθλιψης 6,52%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη-, φαίνεται πως αυτά τα καλά νέα τα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i