Έχεις δυσανεξία στη λακτόζη; Πρόσεξε τη μαύρη σοκολάτα!

Αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη ή απλώς μισείς το γάλα, σου έχουμε κάποια ανησυχητικά νέα: Μπορεί να υπάρχει γάλα και στη μαύρη σοκολάτα.

disaneksia-laktozi-mavri-sokolata

Δε θα πιστέψεις ποτέ τι περιέχει η μαύρη σοκολάτα! Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξέδωσε τα αποτελέσματα μίας έρευνας σχετικά με τη μαύρη σοκολάτα και αποκάλυψε ότι ένα ποσοστό 61% από τις 94 μπάρες με μαύρη σοκολάτα που εξέτασαν περιείχε γάλα.

Και η έρευνα περιλάμβανε και αυτές που ισχυρίζονταν ότι ήταν χωρίς λακτόζη ή γάλα. Στο στόχαστρο τέθηκαν και οι μπάρες που ανέφεραν την ένδειξη «Μπορεί να περιέχει γάλα ή ίχνη γάλακτος», στις οποίες βρέθηκε γάλα στο 75% τους.

Η Υπηρεσία αυτή ξεκίνησε την έρευνα μετά από πολλά παράπονα καταναλωτών ότι είχαν αρνητικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας. Το γάλα επιτρέπεται να υπάρχει στη μαύρη σοκολάτα, αλλά τα προϊόντα αυτά οφείλουν να το αναφέρουν ξεκάθαρα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: 7 τροφές να φας αν έχεις στομαχικές διαταραχές

Γιατί; Επειδή αποτελεί ένα από τα 8 πιο επικίνδυνα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες σε πολλούς ανθρώπους. Και σύμφωνα με την Υπηρεσία, οι σοκολάτες αποτελούν μία από τις πιο κοινές πηγές «αδήλωτου» γάλακτος που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Κι αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη;

Ο τρόπος με τον οποίο συνήθως βρίσκεται το γάλα στη μαύρη σοκολάτα, ενώ δεν αποτελεί συστατικό της, είναι με την επαφή στο ίδιο το εργοστάσιο. Αν χρησιμοποιείται ο ίδιος εξοπλισμός για να δημιουργηθεί η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος, τότε είναι πιθανό κάποια μέρη από το γάλα να καταλήξουν να υπάρχουν και στη μαύρη σοκολάτα.

Αν έχεις κάποιο πρόβλημα και πρέπει να μην καταναλώνεις καθόλου γάλα, το καλύτερο είναι να αποφεύγεις εντελώς και τη μαύρη σοκολάτα, αφού αν και η πλειοψηφία των προϊόντων που ελέγχθηκαν περιείχε κάποιες μικρές ποσότητες γάλακτος, ωστόσο σε κάποια από αυτά τα επίπεδα του γάλακτος ήταν τόσο υψηλά, όσο και στα προϊόντα που περιέχουν όντως γάλα.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δίαιτα και ζώδια: Ποια δίαιτα σου ταιριάζει ανάλογα με το ζώδιό σου!

Αν και αυτή η έρευνα είναι αρκετή για να σε κάνει να ανησυχήσεις αν έχεις πρόβλημα με το γάλα, πρέπει να έχεις στο νου σου ότι αυτό δε συνέβαινε σε μεγάλο ποσοστό των δειγμάτων. Από τα 13 προϊόντα μαύρης σοκολάτας που ανέφεραν ότι δεν περιείχαν γάλα ή λακτόζη, μόνο τα 2 περιείχαν γάλα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i