Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο; Μήπως κινδυνεύεις; Και πώς θα το αποφύγεις;

3 καλές συνήθειες για να αποφύγεις το επικίνδυνο για την υγεία σου μεταβολικό σύνδρομο.

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο;

Ουσιαστικά πρόκειται για μια... επικίνδυνη και ανεπιθύμητη τριάδα: Πρόκειται για το συνδυασμό υψηλής αρτηριακής πίεσης, αυξημένων τιμών χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα. Συνήθως, επίσης, οι άνθρωποι με μεταβολικό σύνδρομο έχουν μεγάλη περιφέρεια κοιλιάς, δηλαδή αυξημένο λίπος γύρω από την μέση.

Γιατί είναι επικίνδυνο;

Το σύνδρομο αυτό αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα κινδύνου για σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.

3 καλές συνήθειες για την υγεία σου

Πιες νερό αντί για αναψυκτικά

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Harvard, όσοι καταναλώνουν τακτικά αναψυκτικά με ζάχαρη έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο (και διαβήτη τύπου 2) σε σχέση με όσους δεν πίνουν. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας, όσοι έπιναν ένα έως δύο αναψυκτικά την ημέρα είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο.

Διάβασε επίσης: LDL χοληστερόλη: 3 σοβαροί λόγοι να την κρατάς υπό έλεγχο

Διάβασε επίσης: Τα νοσήματα στην Ελλάδα: Πόσοι Έλληνες πάσχουν από καρδιαγγειακά, διαβήτη, πίεση, έχουν χοληστερόλη και πίεση

Βελτίωσε τη διατροφή σου

Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και η μεγάλη περιφέρεια μέσης (μεγαλύτερη από 89 εκατοστά στις γυναίκες) είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν για το συγκεκριμένο σύνδρομο. Βάλε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια στη διατροφή σου και αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα.

Φάε ψάρι αντί για κρέας

Αντί για επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου) προτίμησε να παίρνεις τη ζωική πρωτεΐνη από ψάρι. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2010 στην επιθεώρηση Journal of Nutrition, μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα που έχουν προδιάθεση για μεταβολικό σύνδρομο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i