Ποια είναι η σωστή εξέταση για την αναιμία; Plus: Τι ευθύνεται για τη σιδηροπενία;

Περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από σιδηροπενία – και οι περισσότεροι είναι γυναίκες και παιδιά.

anemia-doodles-background-vector-id1048783982 newannyart

Σήμερα είναι ημέρα ενημέρωσης για τη σιδηροπενία. Μάθε περισσότερα γι' αυτή τη νόσο και αν κάπου στα συμπτώματα «αντιληφθείς» τον εαυτό σου, μίλησε με τον γιατρό σου.

Τι είναι η σιδηροπενική αναιμία;

Η σιδηροπενία είναι η κύρια αιτία της αναιμίας. Εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σιδήρου στο σώμα είναι χαμηλά ή ανύπαρκτα. Ως αποτέλεσμα το σώμα δεν μπορεί να παράγει την ποσότητα της αιμοσφαιρίνης που απαιτείται για την ανάπτυξη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που βρίσκεται μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο σε ιστούς και όργανα σε όλο το σώμα, κάτι που είναι απαραίτητο για να λειτουργούν σωστά.

Πόσο συχνή είναι η σιδηροπενία;

Η σιδηροπενία είναι πολύ συχνή. Τη συναντάμε περίπου στο ένα τρίτο του πληθυσμού παγκοσμίως. Είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες στην εγκυμοσύνη και πριν την εμμηνόπαυση και στα παιδιά κάτω των πέντε ετών. Η σιδηροπενία επηρεάζει συχνά και τους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες. Υπολογίζεται ότι επηρεάζει το 37-61% των ασθενών αυτών.

Γιατί ο σίδηρος είναι σημαντικός για την υγεία των γυναικών;

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σιδηροπενίας σε ορισμένες φάσεις της ζωής τους. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της περιόδου, ή στην εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό.

Σε τι μπορεί να οφείλεται η σιδηροπενία

Απώλεια αίματος

Λόγω της απώλειας αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση χρειάζονται έως και διπλάσιο σίδηρο στη διατροφή τους ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση σιδηροπενίας. Οι γυναίκες που έχουν ιδιαίτερα παρατεταμένη απώλεια αίματος κατά την περίοδο είναι πιο επιρρεπείς σε εμφάνιση σιδηροπενίας.

Φλεγμονή

Η φλεγμονή που σχετίζεται με ορισμένες μακροχρόνιες παθήσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και η χρόνια νεφρική νόσος, ενδέχεται να μειώσει την ποσότητα του σιδήρου που απορροφάται από το έντερο. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η εμφάνιση σιδηροπενίας.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας και της χρόνιας νεφρικής νόσου μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια αίματος, μείωση απορρόφησης του σιδήρου ή αύξηση των αναγκών για σίδηρο.

Ανάπτυξη

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σωστή σωματική ανάπτυξη, έτσι κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης η ανάγκη για σίδηρο αυξάνεται. Τέτοιες περιπτώσεις περιλαμβάνουν την εγκυμοσύνη, την παιδική ηλικία (σε παιδιά κάτω των πέντε ετών) και την εφηβεία.

Διατροφή

Ο σίδηρος μπορεί να βρεθεί τόσο σε ζωικά προϊόντα όσο και σε φυτικές τροφές, αλλά ο σίδηρος από ζωικά προϊόντα απορροφάται καλύτερα από το σώμα. Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι τα κόκκινα κρέατα (συκώτι, μπριζόλα κλπ.), τα αυγά, τα όσπρια, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί. Οι περιοριστικές δίαιτες από επιλογή όπως η χορτοφαγία (vegeterian ή vegan) είτε δίαιτες επιβαλλόμενες λόγω ύπαρξης χρόνιας ασθένειας μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη πρόσληψη σιδήρου.

Ποια είναι η σωστή εξέταση για τη διάγνωση της σιδηροπενίας;

Τα συμπτώματα της σιδηροπενίας ποικίλλουν και μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα άλλων νοσημάτων, κάτι που κάνει δύσκολη τη διάγνωσή της. Ο γιατρός θα πάρει το ιατρικό ιστορικό σου. Αν υποψιαστεί σιδηροπενία, θα ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις ώστε να ελεγχθούν οι αποθήκες της φεριτίνης, τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και σιδήρου στο σώμα. Είναι σημαντικό να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί τόσο η σιδηροπενία όσο και η σιδηροπενική αναιμία. Ο λόγος είναι πως μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο όχι μόνο στην ποιότητα ζωής και τη γενική λειτουργία του σώματος, αλλά να επιδράσουν στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Μπορεί απλά να νιώθεις ότι «δεν είσαι καλά». Η έντονη κόπωση είναι επίσης ένα συχνό σύμπτωμα, το οποίο όμως είναι δύσκολο να αποδοθεί εξαρχής στη σιδηροπενία. Στα παιδιά, η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να βλάψει σημαντικά τη γνωστική και κινητική ανάπτυξη.

#TakeIronSeriously

Η Ημέρα Σιδηροπενίας, 26η Νοεμβρίου, αποτελεί μια διεθνή πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης σχετικά με τις σοβαρές συνέπειες της σιδηροπενίας και της σιδηροπενικής αναιμίας. Από το 2015 που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά από τη Vifor Pharma, αποσκοπεί να ευαισθητοποιήσει όλους μας σχετικά με τη σημασία του σιδήρου στον οργανισμό και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά. Μας ενθαρρύνει να μάθουμε περισσότερα για τη σιδηροπενία και να πάρουμε τον έλεγχο της υγείας μας.

Η GENESIS Pharma, σε συνεργασία με τη Vifor Pharma, δημιούργησε την πλατφόρμα ενημέρωσης gr.irondeficiencyday.com που μας βοηθάει να αναγνωρίσουμε τα πιο συχνά συμπτώματα της σιδηροπενίας και σιδηροπενικής αναιμίας. Η ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί για τις ανάγκες της ενημερωτικής πρωτοβουλίας και είναι πλέον διαθέσιμη και στα ελληνικά, βοηθάει τον επισκέπτη να καταλάβει γιατί ο σίδηρος είναι σημαντικός για το σώμα. Περιλαμβάνει επίσης μια εύχρηστη λειτουργία ελέγχου συμπτωμάτων, που καταγράφει και επεξηγεί τα πιο συχνά συμπτώματα της σιδηροπενίας και σιδηροπενικής αναιμίας με τη χρήση cartoons, προκειμένου να βοηθήσει όλους μας να τα αναγνωρίσουμε και να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια εφόσον απαιτείται.

Ο Κυριάκος Μπερμπεριάν, Chief Governmental Affairs Officer της GENESIS Pharma επεσήμανε σχετικά: «Σε συνεργασία με τη Vifor Pharma, που ηγείται της προσπάθειας ευαισθητοποίησης για τη σιδηροπενία διεθνώς, διαμορφώσαμε και στα ελληνικά αυτή την εύχρηστη και πραγματικά ενδιαφέρουσα πλατφόρμα για τον σίδηρο και τα συμπτώματά του, ελπίζοντας να ενθαρρύνουμε όσους ενδεχομένως αντιμετωπίζουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου να απευθυνθούν στον γιατρό τους και να έχουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα».

Διάβασε επίσης: Τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο: Ποιες να τρως για να νικήσεις την κόπωση

Διάβασε επίσης: 6 απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεσαι κάθε μέρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i