Διαβήτης: Ποια αρχαία δημητριακά ρίχνουν το σάκχαρο

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η κατανάλωση αυτών των αρχαίων δημητριακών μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

αρχαία δημητριακά istock

Τα αρχαία δημητριακά έχουν κερδίσει την αναγνώριση για τη θρεπτική τους σύνθεση: είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης και δεν έχουν επεξεργαστεί ιδιαίτερα όπως το λευκό αλεύρι και το λευκό ρύζι.

Οδηγός για να βάλεις περισσότερα σιτηρά στη διατροφή σου

Ποια είναι τα αρχαία δημητριακά;

Οι φυτικές ίνες σε αυτούς τους τύπους δημητριακών επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των τροφών, αποτρέποντας την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα είναι χαρακτηριστικό του διαβήτη. Τα βασικά αρχαία δημητριακά είναι:

  1. Το κεχρί: Πιθανόν να το έχεις ακούσει ως "τροφή των καναρινιών", κατάλληλο για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη και εύπεπτο, Στην Ελλάδα, καλλιεργούνταν παλιότερα, κυρίως στις ορεινές περιοχές, ως υποκατάστατο του ρυζιού.
  2. Το κινόα: Ανήκει στα ψευδοδημητριακά, όπως το φαγόπυρο και ο αμάρανθος. Προέρχεται από τις Άνδεις της Νότιας Αμερικής και καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι ένα από τα λίγα φυτικά τρόφιμα που αποτελεί πλήρη πρωτεΐνη, δηλαδή περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός.
  3. Το farro: Γνωστό και ως ζέα ή σιτάρι, είναι ένα αρχαίο δημητριακό που καλλιεργείται εδώ και αιώνες. Σήμερα, κερδίζει ξανά δημοτικότητα λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας και της γευστικής του πολυπλοκότητας. Το δίκκοκο σιτάρι (Farro dicocco) είναι η πιο αρχαία ποικιλία, με σκούρο καφέ χρώμα και σκληρή υφή. Απαιτεί περισσότερο χρόνο μαγειρέματος, αλλά έχει έντονη γεύση και ξηρούς καρπούς.
  4. Το μαύρο κριθάρι: Το κύριο χαρακτηριστικό που διακρίνει το μαύρο κριθάρι είναι το σκούρο χρώμα του, το οποίο οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που προσφέρουν πλήθος οφέλη για την υγεία.
  5. Το φαγόπυρο: Γνωστό και ως μαύρο σιτάρι ή "buckwheat", είναι ένα ψευδοδημητριακό που καλλιεργείται για τους εδώδιμους σπόρους του, οι οποίοι μοιάζουν με σιτηρά. Αν και ονομάζεται "σιτάρι", δεν έχει σχέση με το κοινό σιτάρι και ανήκει στην οικογένεια των Πολυγονοειδών, όπως το ραβέντι και το λάπαθο. Προέρχεται από την Ασία, με αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την καλλιέργειά του στην Κίνα πριν από 7.000 χρόνια. Σήμερα, καλλιεργείται κυρίως στην Ασία, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.
  6. Οι σπόροι chia: Αυτοί οι μικροί, μαύροι ή λευκοί σπόροι με ήπια, ξηρή γεύση, έχουν υφή παρόμοια με τον λιναρόσπορο και μια ελαφρώς τζελ υφή όταν έρχονται σε επαφή με υγρό. Είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων φυτικών ινών, πρωτεΐνης, αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων.
  7. Το καστανό ρύζι: Είναι το αναποφλοίωτο ρύζι ολικής αλέσεως, που σημαίνει ότι διατηρεί το πίτουρο και το φύτρο του, τα οποία αφαιρούνται από το λευκό ρύζι. Εκτός από τα θρεπτικά του οφέλη, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το λευκό ρύζι, πράγμα που σημαίνει ότι προκαλεί μικρότερη άνοδο στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας το μια πιο υγιεινή επιλογή για άτομα με διαβήτη ή για όσους προσέχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Έχει αρχαίες ρίζες, με καλλιέργεια που χρονολογείται πριν από 10.000 χρόνια στην Νότια Ασία.

Τι έδειξε νέα μελέτη

Μια νέα ανάλυση 29 μελετών - που περιελάμβανε συνολικά 1.809 συμμετέχοντες - διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αρχαίων δημητριακών βελτίωσε αρκετούς δείκτες διαβήτη, όπως τα επίπεδα ινσουλίνης, τη γλυκόζη στο αίμα νηστείας και τη χοληστερόλη.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, υπογραμμίζουν τη σημασία των διατροφικών επιλογών στη διαχείριση του διαβήτη παράλληλα με τις παραδοσιακές ιατρικές θεραπείες.

Η χοληστερόλη και η γλυκόζη αίματος νηστείας παρουσίασαν ιδιαίτερη βελτίωση από την κατανάλωση βρώμης. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η βρώμη είναι "πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, διαλυτές ίνες, φαινολικές ενώσεις και μέταλλα". Οι φαινολικές ενώσεις έχουν επιδείξει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Το καστανό ρύζι εν τω μεταξύ, είχε "στατιστικά σημαντικές επιπτώσεις" στην HbA1c – η οποία αντιπροσωπεύει τα μέσα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενός ατόμου τους τελευταίους τρεις μήνες – και στον δείκτη μάζας σώματος, αλλά όχι σε άλλους δείκτες σακχάρου στο αίμα ή χοληστερόλης.

Το κεχρί έδειξε "σημαντική επίδραση" στο σωματικό βάρος, αλλά "αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή", προειδοποίησαν οι ερευνητές, επειδή η απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεται σε κάτι άλλο.

Η ανάλυση επίσης "δεν βρήκε καμία σημαντική επίδραση της κατανάλωσης chia" σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα λόγω της διακύμανσης μεταξύ των μελετών που συμπεριέλαβαν στην ανασκόπηση και των περιορισμένων μεγεθών του δείγματος.

Πρέπει τα άτομα με διαβήτη να τρώνε περισσότερα αρχαία δημητριακά;

Τα αρχαία δημητριακά είναι ασφαλή και πιθανότατα ωφέλιμα για τα περισσότερα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να τα καταναλώνουν σε τακτικές μερίδες και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ωστόσο, οι ειδικοί συνιστούν ανεπιφύλακτα να δίνεις προτεραιότητα στα ελάχιστα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως η βρώμη και οι σπόροι chia, έναντι των πιο επεξεργασμένων δημητριακών, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά ή τα δημητριακά, τα οποία πιθανότατα δεν παρέχουν τα ίδια οφέλη.

Ενώ τα αρχαία δημητριακά και οποιαδήποτε δημητριακά ολικής αλέσεως μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε ένα άτομο με διαβήτη, τα υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών, ειδικά όταν συνδυάζονται με καλά λιπαρά ως μέρος ενός γεύματος, μειώνουν τις αυξομειώσεις σακχάρου στο αίμα. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι ένας τρόπος για να διατηρήσεις τα σάκχαρα στο αίμα σταθερά χαμηλά, ωστόσο συνήθως δεν είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα και όταν αφαιρέσεις τα δημητριακά από τη διατροφή σου, θα χάσεις τις φυτικές ίνες, τα φυτοχημικά και τα φυτικά λίπη που προάγουν την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία.

Ακόμη κι αν δε σου αρέσουν τα παραπάνω δημητριακά, δώσε προτεραιότητα στα δημητριακά ολικής αλέσεως έναντι των επεξεργασμένων δημητριακών όπως δημητριακά και ζυμαρικά. Ανεξάρτητα από το είδος των τροφών που προτιμάς, το να καλύπτεις το μισό πιάτο με πράσινα λαχανικά, το ένα τέταρτο με άπαχη πρωτεΐνη (μπορεί να είναι και φυτικής προέλευσης όπως φασόλια) και το άλλο ένα τέταρτο με δημητριακά ολικής αλέσεως είναι μια ισορροπημένη διατροφική προσέγγιση.

Σιτάρι kamut, τεφ, κινόα και αμάρανθος: Ποια είναι τα οφέλη αυτών των αρχαίων σπόρων;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i