Πόση άσκηση υψηλής έντασης χρειάζεσαι την εβδομάδα;

Μελέτη αποκαλύπτει πως για να κερδίσεις περισσότερα, πρέπει να ασκηθείς λιγότερο.

προπονησεις HIIT iStock

Η έντονη επιθυμία να αποκτήσουμε άμεσα μια καλή φυσική κατάσταση, να απαλλαγούμε από περιττά κιλά αλλά και να παρατηρήσουμε αλλαγή στο σώμα μας, πολλές φορές μας οδηγεί σε λανθασμένες κινήσεις, ακολουθώντας εξαντλητικές προπονήσεις καθημερινά, ώσπου φτάνει σύντομα η στιγμή που τα παρατάμε. Αρκετοί υποστηρίζουν πως για να επωφεληθείς από την άσκηση, χρειάζεται να δουλέψεις σκληρά με τις προπονήσεις σου, ξοδεύοντας ώρες ολόκληρες στο γυμναστήριο.

Ωστόσο, την άποψη αυτή έρχονται – ευτυχώς – να διαψεύσουν οι ειδικοί, οι οποίο έπειτα από αντίστοιχες έρευνες και μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως για να κερδίσεις πραγματικά οφέλη από την άσκηση, πρέπει να προπονηθείς λιγότερο από όσο νομίζεις. Και αυτό γιατί, σημασία φαίνεται ότι έχει το είδος της άσκησης που θα επιλέξεις και όχι τόσο ο χρόνος που θα καταναλώσεις εκτελώντας την.

Πώς θα σου φαινόταν αν μάθαινες ότι μόλις 22 λεπτά την ημέρα έντονης άσκησης είναι αρκετά για να έχεις θετικά αποτελέσματα; Σίγουρα ανακουφιστικό, ιδίως αν έχεις εξαιρετικά περιορισμένο χρόνο να αφιερώσεις στις προπονήσεις σου. Πιο αναλυτικά, μια νέα μελέτη της JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι 150 λεπτά άσκησης υψηλής έντασης κάθε εβδομάδα, μειώνουν σημαντικά τους κινδύνους θνησιμότητας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως 22 λεπτά γρήγορο και δυναμικό περπάτημα ή μια προπόνηση HIIT, ακόμα και 22 λεπτά έντονου χορού μέσα στο σπίτι, είναι αρκετά για να ιδρώσεις αλλά και να αυξήσεις τον μέσο όρο ζωής.

Μια μελέτη 403.681 συμμετεχόντων σε μια Έρευνα Εθνικής Συνέντευξης για την Υγεία που έγινε από το 1997 έως το 2013, διαπίστωσε ότι η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε με σημαντικά στατιστικά χαμηλότερης θνησιμότητας. Όσοι συμπλήρωναν σταθερά 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, που αντιστοιχούσαν περίπου σε 22 λεπτά την ημέρα, απολάμβαναν καλύτερη φυσική κατάσταση και αύξησαν τις πιθανότητές τους για μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο λιγότερος χρόνος έντονης άσκησης ενδείκνυται, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις ή τον καρκίνο.

Παρακάτω θα ανακαλύψεις ασκήσεις μέτριας έως υψηλής έντασης για να εντάξεις στην fitness routine σου:

6 ασκήσεις HIIT για να προσθέσεις στην προπόνησή σου από το σπίτι

Η fitness πρόκληση των 100 επαναλήψεων

Ενδεικτικό πρόγραμμα προπόνησης για 10χλμ

H κίνηση kickboxing που θα σε βοηθήσει να ενεργοποιήσεις το σώμα σου

H καυτή ρουτίνα που χτίζει six-pack στο δεκάλεπτο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i