Γιατί η κατανάλωση καφέ μπορεί να σε κάνει να νυστάζεις

woman drinking coffee iStock

Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη μέρα χωρίς τον πρωινό μας καφέ, αλλά αποδεικνύεται ότι ένα ζεστό φλιτζάνι αντί να μας ξυπνήσει, μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που υποτίθεται ότι μας κρατά ξύπνιους, αλλά αν νιώθουμε ότι η κατανάλωση καφέ μάς νυστάζει, αυτό έχει βάση. Πολλοί είναι εκείνοι που παρατηρούν ότι ο καφές, ακόμα κι αν δεν είναι ντεκαφεϊνέ, τούς κάνει να νυστάζουν.

Εμείς ανακαλύψαμε με έκπληξη τούς λόγους πίσω από αυτό.

Διαβάστε Επίσης

1. Η καφεΐνη δεν διαταράσσει τον ύπνο μας

Εάν είσαι κι εσύ λάτρης του καφέ σού έχουμε καλά νέα: ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ αργά το βράδυ δεν θα επηρεάσει τον ύπνο σου. Μια ομάδα ερευνητών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ εντός 4 ωρών από την ώρα του ύπνου δεν θα μας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα. Οι εν λόγω ερευνητές, παρακολούθησαν 785 εθελοντές για περίπου μια εβδομάδα χρησιμοποιώντας αισθητήρες καρπού και ημερολόγια ύπνου και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά: η καφεΐνη δεν διατάραξε καθόλου τον ύπνο τους.

2. Μπορεί να ξυπνήσουμε νιώθοντας περισσότερη ενέργεια

Το να πίνουμε ένα φλιτζάνι καφέ πριν κοιμηθούμε μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς μας. Όταν νιώθουμε υπνηλία, το σώμα μας παράγει αδενοσίνη - μια χημική ουσία που προάγει τον ύπνο. Η καφεΐνη εμποδίζει τη λήψη αδενοσίνης από τον εγκέφαλό μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση καφέ πριν από τον ύπνο μπορεί να μας βοηθήσει να ξυπνήσουμε ανανεωμένοι και γεμάτοι ενέργεια.

Διαβάστε Επίσης

3. Ο καφές μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι

Έχεις αισθανθεί την ανάγκη να πας στην τουαλέτα αφού πιεις καφέ; Αυτό συμβαίνει επειδή η καφεΐνη χρησιμεύει ως διουρητικό. Με άλλα λόγια, πιθανότατα οι επισκέψεις στο μπάνιο θα είναι πιο συχνές από το κανονικό. Όταν το σώμα μας χάνει υγρά, εμφανίζεται αφυδάτωση, η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε κούραση και υπνηλία.

4. Μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας

Αν σου αρέσει ο καφές σου γλυκός με πολλή ζάχαρη και σαντιγί, μπορεί να νιώθεις εξάντληση μετά την κατανάλωσή του. Όταν το σώμα μας καταναλώνει επεξεργασμένα σάκχαρα, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αρχίζουν να πέφτουν. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να νιώσουμε έλλειψη ενέργειας και κούραση.

5. Η μούχλα στον καφέ μπορεί να προκαλέσει κόπωση

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, όταν πίνουμε τον καφέ μας, είναι πιθανό να πίνουμε ένα αρκετά μουχλιασμένο ρόφημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι κόκκοι καφέ είναι μολυσμένοι με μούχλα και οι τοξίνες σε αυτούς μπορεί να μας κάνουν να νιώθετε υπνηλία και κόπωση.

6. Το σώμα μας μπορεί να μεταφράσει το άγχος σε υπνηλία

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι μία κούπα μπορεί να σου προκαλέσει νευρικότητα; Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση καφέ διπλασιάζει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο σώμα, ακόμα κι αν πίνουμε την ίδια ποσότητα κάθε μέρα. Και αφού περάσει η αρχική απόκριση στρες, μπορεί να θέλουμε να κοιμηθούμε για να επεξεργαστούμε τη συνθήκη, καθώς η υπνηλία και η κούραση είναι φυσικοί τρόποι για να αντιδρά το σώμα μας στο στρες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i