4 συμβουλές για να αποφύγεις την τροφική δηλητηρίαση στις γιορτές

Από την προετοιμασία της γαλοπούλας μέχρι τον καθαρό χώρο στην κουζίνα!

christmas table istock

Τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης τείνουν να αυξάνονται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC). "Μολυσμένη" γαλοπούλα, κακοψημένη γέμιση και σάλτσες από γιορτινούς μπουφέδες έχουν οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες, ακόμη και θανάτους, σύμφωνα με τους ερευνητές του CDC.

Αν μαγειρεύεις μόνο περιστασιακά, μπορεί να είναι δύσκολο να προετοιμάσεις μεγάλα γεύματα με ασφάλεια. Το μαγείρεμα και η ψύξη μεγάλων ποσοτήτων φαγητού απαιτούν περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη προσοχή. Ο Donald Schaffner, ειδικός στην επιστήμη των τροφίμων από το Πανεπιστήμιο Rutgers, σημειώνει στο medicalxpress.com, πως αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο κόσμος αρρωσταίνει πιο εύκολα την περίοδο των γιορτών.

Για να κρατήσεις ασφαλή τα γιορτινά σου γεύματα, μπορείς να ακολουθήσεις συμβουλές από τον Schaffner και τον συνάδελφό του Benjamin Chapman, έναν άλλο ειδικό στην ασφάλεια τροφίμων από το North Carolina State University, οι οποίοι δίνουν συχνά οδηγίες μέσα από το podcast τους "Risky or Not?".

Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση των τροφίμων

1) Ετοίμασε τη γαλοπούλα

Όταν προετοιμάζεις τη γαλοπούλα, είναι σημαντικό να προσέξεις τα βήματα ώστε να αποτρέψεις τη μόλυνση και την εξάπλωση βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο. Αν έχεις κατεψυγμένη γαλοπούλα, θα χρειαστεί να την αποψύξεις πρώτα. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι στο ψυγείο, όπου χρειάζονται περίπου 24 ώρες για κάθε 4-5 κιλά βάρους. Μπορείς επίσης να τη χρησιμοποιήσεις σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε κρύο τρεχούμενο νερό, αλλά μόλις αποψυχθεί, θα πρέπει να τη μαγειρέψεις αμέσως.

Πρόσεξε να μη βιαστείς να πλύνεις τη γαλοπούλα, κάτι που πολλοί συνεχίζουν να κάνουν από συνήθεια. Πλύνοντάς την στον νεροχύτη, υπάρχει ο κίνδυνος τα μικρόβια να μεταφερθούν σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας με το νερό. Αντίθετα, σκούπισέ την με χαρτί κουζίνας και πέταξε το αμέσως, ή χρησιμοποίησε πετσέτα την οποία θα απολυμάνεις αργότερα στο πλυντήριο.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές αλλά σημαντικές οδηγίες, μπορείς να εξασφαλίσεις ότι η γαλοπούλα σου θα είναι νόστιμη και ασφαλής για όλους.

2) Πρόσεξε το ψήσιμο

Όταν ψήνεις τη γαλοπούλα, είναι πολύ σημαντικό να φτάσει η εσωτερική της θερμοκρασία στους περίπου 74°C για να είναι ασφαλής για κατανάλωση. Ο καλύτερος τρόπος για να το ελέγξεις είναι να χρησιμοποιήσεις ένα ψηφιακό θερμόμετρο ευαίσθητο στην άκρη και να το τοποθετήσεις στο πιο παχύ μέρος του μηρού, χωρίς να ακουμπάς το κόκαλο.

Επίσης, μην κρίνεις αν είναι έτοιμη μόνο από την όψη, όπως το χρυσαφένιο δέρμα ή το αν οι χυμοί είναι καθαροί. Αυτά δεν είναι αξιόπιστα σημάδια ότι η γαλοπούλα έχει φτάσει στη σωστή θερμοκρασία.

3) Δώσε προσοχή στα συνοδευτικά

Όσον αφορά τα συνοδευτικά, είναι εξίσου σημαντικό να τα διατηρείς σε ασφαλείς θερμοκρασίες. Τα ζεστά φαγητά πρέπει να παραμείνουν ζεστά και τα κρύα φαγητά κρύα. Απόφυγε την "επικίνδυνη ζώνη" θερμοκρασίας, που είναι μεταξύ 4-60°C, καθώς σε αυτές τις θερμοκρασίες τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν εύκολα.

Όταν τελειώσεις το γεύμα, βεβαιώσου ότι θα βάλεις ότι έμεινε στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες από τη στιγμή που βγήκαν από το φούρνο. Για τα πιο πυκνά φαγητά, όπως τη γαλοπούλα σε φέτες ή τη σάλτσα, τοποθέτησέ τα σε ρηχά δοχεία με βάθος μέχρι 2 ίντσες για να κρυώσουν γρήγορα και να μειώσεις τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροβίων.

4) Διατήρησε καθαρό το χώρο σου

Για να αποφύγεις την τροφική δηλητηρίαση, είναι απαραίτητο να διατηρείς την κουζίνα σου καθαρή και οργανωμένη. Πρώτα απ' όλα, πλένε καλά τα χέρια σου πριν αρχίσεις να ετοιμάζεις το φαγητό και κάθε φορά που αγγίζεις ωμά πουλερικά.

Χρησιμοποίησε ξεχωριστές σανίδες κοπής, μαχαίρια και σκεύη για τα ωμά κρέατα και για τα φρέσκα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά και τις σαλάτες, για να αποφύγεις τη διασταυρούμενη μόλυνση. Πρόσεξε ιδιαίτερα τις επιφάνειες που μπορεί να μολυνθούν. Φρόντισε να τις καθαρίζεις πρώτα με σαπούνι και νερό, και μετά να τις απολυμαίνεις με κατάλληλο απολυμαντικό, ώστε να εξασφαλίσεις έναν βαθύ καθαρισμό και να μειώσεις τον κίνδυνο μόλυνσης.

Διάβασε επίσης:

Τι είναι η "δίαιτα των 30 λεπτών" που εξαφανίζει το λίπος και σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα

Το ήξερες ότι το gingerbread προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία σου;

Οι χριστουγεννιάτικες ταινίες μάς δίνουν την εντύπωση ότι το να είσαι single είναι δύσκολο – πόσο ισχύει;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i