Δέκα λάθη που κάνεις στο πρωινό γεύμα και πώς να τα διορθώσεις

Τα μεγαλύτερα (και πιο συχνά) λάθη στο πρώτο γεύμα της ημέρας. Εσύ τα κάνεις;

πρωινό γεύμα Istock

Δεν είναι όλα τα κλισέ αληθινά, αλλά ότι "το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας" σίγουρα είναι. Ξεκινώντας την ημέρα με ένα υγιεινό γεύμα, ενεργοποιείται ο μεταβολισμός μας και με τις επιλογές μας, κάνουμε ένα πολύ καλό - ή πολύ κακό - ξεκίνημα στη μέρα μας, θέτοντας τις ανάλογες βάσεις για τις υπόλοιπες ώρες της. Πόσο εύκολο είναι, όμως, να γίνεις μάστερ στο πρωινό και παραβλέψεις σημαντικά λάθη που στερούν από το σώμα σου σημαντικά θρεπτικά συστατικά και ενέργεια; 

Πολλά πράγματα μπορούν να πάνε στραβά όταν φτιάχνουμε πρωινό. Και σίγουρα, κανείς - που αγαπά τον εαυτό, το σώμα, την υγεία του - δε θέλει να ξεκινά λάθος τη μέρα του. Παρακάτω θα βρεις τα δέκα βασικότερα και συχνότερα λάθη που, πολλές φορές, κάνουμε στην παρασκευή του πρώτου μας γεύματος, προκειμένου να τα διορθώσεις και να πετύχεις το τέλειο ξεκίνημα στις μέρες σου. 

#1 Λάθος: Δεν τρως αρκετά καλά λιπαρά 

Είναι σημαντικό να ξεκινάς τη μέρα σου με τα βασικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να λειτουργήσει καλά, και ναι, ένα από αυτά είναι τα λιπαρά. 

Πώς να το διορθώσεις: Πασπάλισε με σπόρους και ξηρούς καρπούς τα δημητριακά ή τη βρώμη σου, να πρόσθεσε στο γιαούρτι σου αλείμματα ξηρών καρπών, όπως φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο.

#2 Λάθος: Θεωρείς ότι το πρωινό γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα τρόφιμα  

Το πρωινό δε χρειάζεται να είναι το "παραδοσιακό" φαγητό όπως είναι τα αυγά, το τοστ και τα δημητριακά. Στην πραγματικότητα, το να διαφοροποιούμε λίγο αυτές τις συνήθειες μπορεί να είναι και καλό, καθώς δίνουμε την ευκαιρία στον οργανισμό μας για απορρόφηση μεγαλύτερης ποικιλίας θρεπτικών συστατικών.  

Πώς να το διορθώσεις: Πιο αλμυρές (και εξίσου χορταστικές) επιλογές όπως σούπες με λαχανικά, καπνιστός σολομός, σαλάτες με φασόλια και σαλάτες τόνου ή κοτόπουλου είναι όλες εξαιρετικές επιλογές για το πρώτο σου γεύμα. Σε κρατούν χορτάτη περισσότερο και είναι πολύ πιο "πυκνές" σε θρεπτικά συστατικά - σε σύγκριση με μερικές από τις πιο κλασικές επιλογές που περιέχουν και ζάχαρη.

#3 Λάθος: Τρως πρωινό ακριβώς μόλις ξυπνάς - Ακόμα και αν δεν πεινάς 

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αλλά, αν δεν ξυπνάς πεινασμένη, δε χρειάζεται να φας πρωινό αμέσως.

Πώς να το διορθώσεις: Εάν δεν ξυπνάς με αίσθημα πείνας, ξεκίνα τη μέρα με ένα μεγάλο ποτήρι νερό και στη συνέχεια να πιες τον καφέ ή τσάι σου. Όταν είσαι έτοιμη και πάρεις τον χρόνο σου, μπορείς να καταναλώσεις και το πρωινό σου γεύμα. Άλλωστε, η απόλαυση και η συνειδητή κατανάλωση των γευμάτων είναι ένα κομμάτι που θα πρέπει να αναπτύξεις, αν θέλεις να ακολουθείς έναν πραγματικά υγιεινό τρόπο διατροφής. 

Mindful eating: Τι σημαίνει "τρώω ενσυνείδητα" και πώς θα μάθω να το κάνω;

#4 Λάθος: Δεν έχεις ισορροπία στο πιάτο σου

Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να καταναλώνουμε οτιδήποτε είναι πιο εύκολο να βρούμε εκείνη τη στιγμή - που συνήθως βιαζόμαστε κιόλας - για το πρωινό μας γεύμα. Όμως, το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Και μπορεί αυτό να ακούγεται κλισέ, αλλά είναι για κάποιο λόγο. Είναι σημαντικό να καταναλώνεις ένα ισορροπημένο γεύμα που τροφοδοτεί το σώμα και τον εγκέφαλό σου. 

Πώς να το διορθώσεις: Βεβαιώσου ότι το πρωινό σου περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά, τα βασικά συστατικά που πρέπει να περιέχει ένα ισορροπημένο γεύμα δηλαδή. 

Τι πρέπει να περιέχει το πρωινό γεύμα; Αυτά είναι τα συστατικά που πρέπει να έχει

#5 Λάθος: Επιλέγεις ανθυγιεινά, προπαρασκευασμένα τρόφιμα

Η κατανάλωση προπαρασκευασμένων τροφίμων δεν είναι ποτέ ιδανική και είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινή την ώρα του πρωινού. Αυτές οι επιλογές περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης και αλατιού και στερούνται φυτικών ινών.

Πώς να το διορθώσεις: Αν βιάζεσαι τα πρωινά, μάθε μερικές γρήγορες και εύκολες συνταγές για πρωινό που θα μπορείς να ετοιμάσεις μέσα σε λίγα λεπτά ή ακόμα και από το προηγούμενο βράδυ. 

8 ιδέες για υγιεινό πρωινό που μπορείς να ετοιμάσεις από το βράδυ

#6 Λάθος: Δεν προσθέτεις λαχανικά 

Ναι, τα φρούτα είναι πιο παραδοσιακά όταν πρόκειται για πρωινό. Γιατί όμως να στερήσεις από τον εαυτό σου την ευκαιρία να ξεκινήσει τη μέρα με ένα πραγματικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά γεύμα; 

Πώς να το διορθώσεις: Υπάρχουν πολλοί νόστιμοι τρόποι για να προσθέσεις λαχανικά στο πρωινό σου, από το να τα προσθέσεις στην ομελέτα μέχρι να τα απολαύσεις ψητά ως συνοδευτικό. Γίνε δημιουργική και βρες τρόπους να κάνεις το πιάτο του πρωινού σου λίγο πιο comfort. Το σώμα σου θα σε ευχαριστήσει!

6 ιδέες για να βάλεις λαχανικά στο πρωινό και να σου αρέσει

#7 Λάθος: Δεν προσθέτεις αρκετή πρωτεΐνη 

Ένα άλλο κοινό λάθος είναι η κατανάλωση πρωινού που δεν περιέχει πρωτεΐνη, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη όρεξη αργότερα μέσα στην ημέρα.

Πώς να το διορθώσεις: Ενσωμάτωσε στο πρωινό σου ξηρούς καρπούς, βούτυρο ξηρών καρπών, αυγά, γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και τυρί κότατζ.

#8 Προσθέτεις γάλα στην ομελέτα σου 

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε με τα αυγά - και τελικά μαγειρεύονται ανομοιόμορφα - είναι να προσθέτουμε γάλα σε αυτά. 

Πώς να το διορθώσεις: Χτύπησε καλά τα αυγά με αλάτι και στη συνέχεια πρόσθεσε λίγο κρύο βούτυρο στο μπολ πριν τα προσθέσεις στο τηγάνι. Το κρύο βούτυρο επιβραδύνει λίγο το μαγείρεμα και κάνει τα αυγά εξαιρετικά κρεμώδη. 

#9 Λάθος: Μαγειρεύεις σε λάθος θερμοκρασίες 

Η μη σωστή χρήση της θερμότητας είναι ένα κοινό λάθος που κάνουμε στη δημιουργία του πρωινού - αλλά και των υπόλοιπων γευμάτων μας. Μην βάζεις τη φωτιά σε πολύ υψηλή θερμοκρασία όταν φτιάχνεις pancakes ή ομελέτες. 

Πώς να το διορθώσεις: Προθέρμανε το ταψί. Τόσο το τηγάνι όσο και το λάδι πρέπει να ζεσταθούν πριν προσθέσεις το φαγητό ώστε να μαλακώσει, αντί να μουλιάσει το λάδι. 

#10 Λάθος: Χρησιμοποιείς λάθος γλυκαντικά 

Λευκή ζάχαρη, τυποποιημένα σιρόπια αντί για μέλι και αντίστοιχες επεξεργασμένες επιλογές που περιέχουν τεχνητά συστατικά και αρώματα, όχι μόνο δε βοηθούν το σώμα σου στο ξεκίνημα της μέρας του, αλλά το επιβαρύνουν κιόλας. 

Πώς να το διορθώσεις: Χρησιμοποιήστε αντ' αυτών, καθαρό σιρόπι σφενδάμου ή μέλι και άλλες φυσικές επιλογές γλυκαντικών. 

Οδηγός για όλα τα φυσικά και τεχνητά γλυκαντικά: Τι προσφέρει το καθένα, πόσες θερμίδες και τι συστήνει η διατροφολόγος;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i