Οι 5 επικίνδυνοι συνδυασμοί τροφών και φαρμάκων που πρέπει να αποφεύγεις

Διαφορετικά κινδυνεύεις από θρομβώσεις και ηπατική βλάβη.

drug istock

Συνήθως σου λένε να μην παίρνεις φάρμακα με άδειο στομάχι, να τρως κάτι πριν πάρεις οποιοδήποτε χάπι. Αλλά αυτό που τρως έχει μεγάλη επίδραση στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σου επεξεργάζεται τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεις. Ορισμένες τροφές μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου, ενώ άλλες μπορούν να τη μειώσουν. Από το γκρέιπφρουτ μέχρι το τυρί, αυτά τα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις όταν συνδυάζονται με ορισμένα φάρμακα.

Είναι σημαντικό να διαβάζεις το φυλλάδιο του φαρμάκου σου πριν ξεκινήσεις ένα νέο φάρμακο για να ελέγξεις για τυχόν τροφές που πρέπει να αποφύγεις.

Παίρνεις φάρμακα; 5 τροφές προς αποφυγή

Οι παρακάτω πέντε τροφές δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύονται με συγκεκριμένα φάρμακα για να αποφύγεις δυσάρεστες επιπλοκές.

1. Γκρέιπφρουτ με στατίνες

Οι στατίνες είναι φάρμακα που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών - γνωστή και ως "κακή χοληστερόλη" - στο αίμα σου και βρίσκονται σε φάρμακα όπως το Lipitor, το Lescol, το Lipostat, το Crestor και το Zocor, σύμφωνα με το British Heart Foundation.

Η φιλανθρωπική οργάνωση προειδοποιεί ότι θα πρέπει να αποφεύγεις να τρως γκρέιπφρουτ ή να πίνεις χυμό γκρέιπφρουτ εάν παίρνεις Lipotor ή Zocor, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών. Οι παρενέργειες από τις στατίνες μπορεί να περιλαμβάνουν μυϊκούς πόνους. Εάν παίρνεις άλλο τύπο στατίνης, περιόρισε την πρόσληψη χυμού γκρέιπφρουτ σε πολύ μικρές ποσότητες ή απόφευγέ το εντελώς.

Το γκρέιπφρουτ περιέχει μια ομάδα χημικών ουσιών που ονομάζονται φουρανοκουμαρίνες που αναστέλλουν τον χρόνο που χρειάζεται το σώμα για να διασπάσει ένα φάρμακο. Αποτρέπουν τη δράση ορισμένων ενζύμων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απορρόφηση του δραστικού φαρμάκου στον οργανισμό από την προβλεπόμενη δόση. Άλλα εσπεριδοειδή, όπως το λάιμ και τα πορτοκάλια πιστεύεται επίσης ότι έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Το γκρέιπφρουτ μπορεί επίσης να ενισχύσει τις παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση και ορισμένων ψυχιατρικών φαρμάκων, σύμφωνα με το Study Finds.

Εάν λαμβάνεις αναστολείς διαύλων ασβεστίου, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της στεφανιαίας νόσου καθώς και αντιπηκτικά που εμποδίζουν το σχηματισμό θρόμβων αίματος απόφευγε το γκρέιπφρουτ.

Διάβασε ακόμη: Τι ώρα να παίρνεις τα φάρμακα για να είναι πιο αποτελεσματικά;

2. Γαλακτοκομικά με αντιβιοτικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των αντιβιοτικών τετρακυκλινών και κινολονών, αναφέρει το Study Finds. Το ασβέστιο συνδέεται με το αντιβιοτικό στο έντερο, μειώνοντας την απορρόφηση και την αποτελεσματικότητά του.

Για να αποφευχθεί αυτό, είναι καλύτερο να παίρνεις αντιβιοτικά λίγες ώρες πριν ή μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να είσαι προσεκτική σχετικά με την κατανάλωση ώριμων και παλαιωμένων τυριών και κρέατος όταν παίρνεις αναστολείς μονοαμινοξειδάσης για την κατάθλιψη.

Τα παλαιωμένα και καπνιστά τρόφιμα, όπως το Camembert, το Gouda, το σαλάμι και το παστράμι, περιέχουν ένα αμινοξύ που ονομάζεται τυραμίνη. Τα φάρμακα αναστολής της μονοαμινοξειδάσης, που συνταγογραφούνται για καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και η χημειοθεραπεία, μειώνουν την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται την τυραμίνη. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως είναι η σοβαρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης, πόνος στο στήθος και ταχυκαρδία.

3. Φυλλώδη πράσινα λαχανικά με αντιπηκτικά

Εάν παίρνεις αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη, καλό είναι να προσέχεις τα φυλλώδη λαχανικά. Τροφές όπως το σπανάκι, το kale και το μπρόκολο είναι πλούσιες σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει ρόλο στον τρόπο πήξης του αίματός σου.

Το kale, μαζί με άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, μπορεί να αντιστρέψει τις επιδράσεις των φαρμάκων για πηκτικότητα του αίματος όπως η βαρφαρίνη, αυξάνοντας την πήξη του αίματος.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι δεν χρειάζεται να αποφεύγεις να τρως εντελώς αυτές τις τροφές εάν παίρνεις βαρφαρίνη - απλώς μην τα καταναλώνεις συνδυαστικά.

"Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι δεν χρειάζεται να αποφύγετε να τρώτε εντελώς αυτά τα τρόφιμα εάν παίρνετε βαρφαρίνη - απλώς μην το καταναλώνετε".

4. Αλκοόλ με παυσίπονα

Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιβιοτικά, που δεν πρέπει να τα παίρνεις με αλκοόλ. Ωστόσο, ορισμένα παυσίπονα, αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για τον διαβήτη θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν μια σειρά από επιπλοκές όταν αλληλεπιδρούν με το ποτό.

Αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ζάλη, υπνηλία, ηπατική βλάβη και άλλες σοβαρές επιπλοκές, αναφέρει το Study Finds.

Το Alcohol Change UK προειδοποιεί ότι δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύεις αλκοόλ με: αντιβιοτικά μετρονιδαζόλη και τινιδαζόλη ή αντικαταθλιπτικά αναστολέα μονοαμινοξειδάσης.

Εάν η κατανάλωση αλκοόλ είναι με μέτρο και λαμβάνεις μια τυπική δόση από κάποια παυσίπονα που δεν συνταγογραφούνται, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη, είναι απίθανο να προκαλέσει προβλήματα.

Ωστόσο, το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται εάν παίρνεις παυσίπονα που χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή, όπως η τραμαδόλη, η γκαμπαπεντίνη και η κωδεΐνη και άλλα φάρμακα που μοιάζουν με τη μορφίνη. Η κατανάλωση αλκοόλ μαζί με αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι επικίνδυνη, οδηγώντας σε σοβαρή υπνηλία και άλλες παρενέργειες, όπως ναυτία.

5. Καφέ με αντιψυχωσικά

Τα αντιψυχωσικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία ατόμων με σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και μείζονα καταθλιπτική διαταραχή. 

Αλλά η λήψη των χαπιών με καφεΐνη, που την περιέχουν ροφήματα όπως το τσάι ή ο καφές, μειώνει την απορρόφησή τους από τον οργανισμό. Εν τω μεταξύ, το Study Finds αναφέρει ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να αυξήσει τις παρενέργειες ορισμένων αντιψυχωσικών και ADHD φαρμάκων, οδηγώντας σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση.

Δες και αυτό: Φάρμακα και τροφές: Πες μου τι φάρμακο παίρνεις, να σου πω τι να μην τρως!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i