7 ξενόφερτες τροφές που αδυνατίζουν

Έρχονται από μακριά, τις βλέπεις παντού στα social και μπορούν να σε αδυνατίσουν! Δώσε μία ευκαιρία σε αυτές τις τροφές.

food istock

Από όπου και αν προέρχονται οι τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία σου και να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το βάρος σου. Οι παρακάτω τροφές, αν και δεν αποτελούν μέρος της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας, έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που αξίζει να τα δοκιμάσεις και να τα εντάξεις στη διατροφή σου.

7 ξενόφερτες τροφές που αδυνατίζουν

Οι παρακάτω 7 τροφές πορούν να μειώσουν την όρεξη, να σε κρατήσουν χορτάτη για περισσότερο χρονικό διάστημα, να συμβάλλουν στην ενίσχυση του μεταβολισμού και της καύσης λίπους.  

  1. Σπόροι Chia
  2. Βlueberries (Μύρτιλλα) 
  3. Peanut butter (Φυστικοβούτυρο)
  4. Γάλα καρύδας
  5. Κινόα
  6. Tempeh
  7. Avocados

Διάβασε ακόμη: 10 στρατηγικές για αδυνάτισμα χωρίς δίαιτα

1. Σπόροι Chia

chia
istock

Προέλευση: Κεντρική και Νότια Αμερική.

Τι κάνουν: Οι σπόροι Chia είναι εξαιρετικά θρεπτικοί και πλούσιοι σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να προάγουν το αίσθημα πληρότητας.

Σε μελέτη του 2017, όσοι έτρωγαν είτε 7 γραμμάρια είτε 14 γραμμάρια σπόρους chia με γιαούρτι ως μεσημεριανό σνακ είχαν αυξημένα αισθήματα κορεσμού και έτρωγαν λιγότερο το μεσημεριανό γεύμα.

Επιπλέον, οι σπόροι chia περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορεί να υποστηρίζουν τη διαχείριση του βάρους.

2. Βlueberries (Μύρτιλλα) 

berries
istock

Προέλευση: Αμερική

Τι κάνουν: Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην ελληνική διατροφή αλλά θεωρείται υπέρτροφή και η καλλιέργεια τους έχει επεκταθεί και στη χώρα μας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, μιας και ορισμένες ποικιλίες ευνοούνται περισσότερο από το κλίμα που επικρατεί εκεί.

Σύμφωνα με έρευνες τα μύρτιλλα συμβάλλουν στην απώλεια λίπους, έχουν σημαντικά οφέλη στο δέρμα ενώ περιέχουν ανθοκυανίνες, φυτοχημικές ουσίες που μάχονται τον σχηματισμό των ελευθέρων ριζών και προλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση. 

3. Peanut butter (Φυστικοβούτυρο)

penaut
istock

Προέλευση: Καναδάς και Αμερική. Το φυστικοβούτυρο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Έκθεση του Σεντ Λούις το 1904

Τι κάνει: Είναι ανάποσταστο κομμάτι της αμερικανικής κουλτούρας αλλά θεωρείται θρεπτική τροφή. Αυτός ο πολτός ψημένων φιστικιών αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης, καλών λιπαρών (κυρίως μονοακόρεστων) και αντιοξειδωτικών ουσιών. Μία μικρή ποσότητα φυστικοβούτυρου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού λίπους, στη μυϊκή αποκατάσταση για όσους γυμνάζονται καθώς και στην υγεία της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιο σε υδατάνθρακες, το οποίο σε κρατάει χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

4. Γάλα καρύδας

milk
istock

Προέλευση: Ταϋλάνδη και γενικότερα Ασία.

Τι κάνει: Θεωρείται ιδανικό υποκατάστατο του ζωικού γάλατος και καταναλώνεται από όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη ή είναι vegan. Το λίπος του συγκαταλέγεται στα "καλά" λιπαρά και είναι πλούσιο και σε βιταμίνες C, Ε, Β1, Β3, Β5 και Β6.

Το γάλα καρύδας περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Βοηθά στην απώλεια βάρους επειδή περιέχει φυτικές ίνες που δημιουργούν εύκολα το αίσθημα κορεσμού και αποτρέπουν την υπερκατανάλωση. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθάει στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός καίει τις θερμίδες πιο αποτελεσματικά.

5. Κινόα

quinoa
istock

Προέλευση: Άνδεις, Νότια Αμερική.

Τι κάνει: Το κινόα (και όχι η κινόα, επειδή πρόκειται για δημητριακό) περιέχει τις περισσότερες πρωτεΐνες από οποιοδήποτε δημητριακό ενώ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ωστόσο, δεν είναι δημητριακό αλλά μέλος της ίδιας οικογένειας τροφίμων που περιέχει το σπανάκι, σέσκουλο και τα τεύτλα.

Πολλοί ερευνητές το αποκαλούν και "ψευτοδημητριακό", επειδή αλέθεται εύκολα. Περιέχει πρωτεΐνη που συβάλλει στη μείωση της όρεξης και αυξάνει το αίσθημα κορεσμού ενώ οι φυτικές ίνες συμβάλλουν και αυτές στην απώλεια βάρους. Είναι γεμάτο σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη Ε.

6. Tempeh

tempeh
istock

Προέλευση: Ινδονησία.

Τι κάνει: Το Tempeh είναι ένα παραδοσιακό ινδονησιακό φαγητό που παρασκευάζεται από ζυμωμένα ολόκληρα φασόλια σόγιας και ένα εξαιρετικό υποκατάστατο πρωτεΐνης για το κρέας εάν αναζητάς μια χορτοφαγική επιλογή.

Περιέχει προβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου. Αυτό οφείλεται, καθώς τα μη παστεριωμένα τρόφιμα, όπως είναι και το Tempeh, έχουν υποστεί τη ζύμωση από "καλούς" μικροοργανισμούς. 

Διάβασε: Πέντε τροφές που θα εξασφαλίσουν τα προβιοτικά που χρειάζεται το έντερό σου

Μελέτες έχουν δείξει ότι η παρουσία των αντιοξειδωτικών της σόγιας (ισοφλαβόνες) και η περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνη μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Επίσης, είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη. Με αυτό τον τρόπο, η ύπαρξή του στο γεύμα συμβάλλει σημαντικά στον κορεσμό του γεύματος, καθώς και στη διατήρηση του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, μπορεί να αποτελέσει "σύμμαχος" στη μείωση του βάρους. Δοκίμασέ το σε πατάτες, σάντουιτς, μπολ ή τυλιχτά.

7. Avocados

avocados
istock

Προέλευση: Μεξικό, Κεντρική Αμερική.

Τι κάνουν: Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, διαιτητικές ίνες, κάλιο και φυτοχημικά. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Nutrition δείχνει ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κοιλιακού λίπους.

Ενώ τα αβοκάντο είναι υψηλότερα σε θερμίδες από άλλα φρούτα και λαχανικά, ο ικανοποιητικός συνδυασμός λίπους και φυτικών ινών μπορεί να σ εβοηθήσει να χάσεις βάρος. Πρόσθεσε λίγο στη σαλάτα, το σάντουιτς, την ομελέτα, —ακόμα και στα smoothies— για μια πιο κρεμώδη γεύση.

Δες και αυτό: Αβοκάντο με αυγό: Γιατί είναι ο ιδανικός συνδυασμός για ένα απόλυτα υγιεινό πρωινό;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i