Καρδιαγγειακά νοσήματα: 6 επικίνδυνα συμπτώματα που αγνοείς

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, αλλά πολλοί παραβλέπουν τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια.

γυναίκα με καρδιαγγειακά νοσήματα istock

Εάν αγαπάς την καρδιά σου ο Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος, M.D, Ph.D., F.E.T.C.S. Καρδιοχειρουργός μας εξηγεί τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Αυτά θα μπορούσαν να είναι πρώιμοι δείκτες μιας από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στον πλανήτη: τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

2 πράγματα που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς μετά τα 40

Ποια είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα;

Με τον όρο "καρδιαγγειακά νοσήματα" εννοούμε παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων, όπως στεφανιαία νόσο, περιφερειακή αρτηριακή νόσο, έμφραγμα, εγκεφαλικό, υπέρταση, βαλβιδοπάθειες κ.τλ. Η πιο συχνή αιτία της καρδιαγγειακής νόσου είναι η αθηροσκλήρωση. Πρόκειται για το "χτίσιμο" χοληστερόλης και λιπωδών εναποθέσεων σε ένα είδος "πλάκας" στο εσωτερικό των τοιχωμάτων των αρτηριών, που εμποδίζει τη ροή του αίματος μέσα σε αυτές, με συνέπεια την ισχαιμία των οργάνων που αιματώνουν. Για την καρδιά συγκεκριμένα, η ισχαιμία των στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να οδηγήσει σε στηθάγχη (πόνο στο στήθος) και σε καρδιακή προσβολή.

Ο σιωπηλός δολοφόνος σε αριθμούς

Πολλοί αγνοούμε αυτά τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια, μπερδεύοντάς τα με ασήμαντα ζητήματα υγείας. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα ευθύνονται για 17.1 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι έως το 2025 αναμένεται να ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια! Μάλιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε 2 δευτερόλεπτα καταγράφεται ένας θάνατος από στεφανιαία νόσο, κάθε 5 δευτερόλεπτα μια καρδιακή προσβολή και κάθε 6 δευτερόλεπτα ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο! 

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς. Επιπλέον, 1 στους 6 Έλληνες εφήβους εμφανίζει παθολογικά αυξημένη πάχυνση των στεφανιαίων αρτηριών, ενώ και 1 στους 3 ενήλικες πάσχει από υπέρταση, το σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αλλά μόνο οι μισοί πάσχοντες λαμβάνουν αγωγή. Ωστόσο, από αυτούς μόνο 3 στους 10 ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση, ενώ 7 στους 10, παρά την αγωγή, δεν την ελέγχουν επαρκώς.

Καρδιαγγειακά νοσήματα: 6 προειδοποιητικά συμπτώματα;

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα συχνά εμφανίζονται σιωπηλά. Πολλοί παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα που νομίζουν ότι πρόκειται για άγχος ή γήρανση. Ωστόσο, αυτά τα σημάδια είναι κρίσιμοι δείκτες ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σου.

  1. Δυσφορία στο στήθος
  2. Δυσκολία στην αναπνοή
  3. Ανεξήγητη κόπωση
  4. Πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους ή τα πόδια
  5. Αίσθημα παλμών 
  6. Πόνος σε άλλα σημεία του σώματος

1. Δυσφορία στο στήθος

Η δυσφορία στο στήθος είναι ένα από τα πιο συχνά πρώιμα σημάδια καρδιακών προβλημάτων. Ο πόνος στο στήθος, γνωστός ως στηθαγχικός, αποτελεί τη συνήθη εκδήλωση της ανεπαρκούς αιμάτωσης του μυοκαρδίου και εκδηλώνεται με δυσφορία στο κέντρο του θώρακα, που μπορεί να έχει χαρακτήρα σφιξίματος, καψίματος ή πίεσης.

Η στηθάγχη συνήθως διαρκεί από 2-3 έως 10 λεπτά το πολύ. Μπορεί να εκδηλώνεται μόνον όταν βαδίζεις σε ανηφόρα, όταν φυσάει δυνατά ή όταν ανεβαίνεις σκάλες, αλλά ενδέχεται να αναπτυχθεί και ύστερα από ήπια προσπάθεια, όπως το ντύσιμο. Συνήθως επιδεινώνεται στο κρύο και όταν ασκείσαι μετά το φαγητό. Αυτό το σύμπτωμα δεν πρέπει να αγνοηθεί, ειδικά αν εμφανίζεται κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας ή άγχους.

2. Δυσκολία στην αναπνοή

Ένα άλλο σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι είναι η δύσπνοια. Αν δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων ή όταν ξεκουράζεσαι, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι η καρδιά σου δεν λειτουργεί αποτελεσματικά. Αυτό το σύμπτωμα συχνά παραβλέπεται, αλλά μπορεί να είναι κρίσιμος δείκτης υποκείμενων καρδιαγγειακών προβλημάτων.  

3. Ανεξήγητη κόπωση

Η επίμονη, ανεξήγητη κόπωση μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής νόσου. Εάν νιώθεις συνεχώς κουρασμένη παρά το ότι ξεκουράζεσαι αρκετά, είναι καιρός να συμβουλευτείς έναν καρδιολόγο.

4. Πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους ή τα πόδια

Το πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους ή τα πόδια είναι ένα άλλο σύμπτωμα που πρέπει να προσέξεις γιατί μπορεί να σημαίνει ότι η καρδιά σου αγωνίζεται να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά. Συχνά συνοδεύεται από αύξηση βάρους και πρέπει να αξιολογηθεί έγκαιρα.

5. Αίσθημα παλμών 

Ως αίσθημα παλμών, γνωστά ως φτερουγίσματα", ορίζεται το ενοχλητικό-συνήθως- αίσθημα, που προκύπτει, όταν ο καρδιακός παλμός είναι αισθητός είναι είτε γρήγορος είτε ακανόνιστος, και ενδέχεται είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι. Ενώ το αίσθημα παλμών μπορεί να προκύψει από άγχος ή καφεΐνη, τα συχνά περιστατικά απαιτούν ιατρική φροντίδα. Αν τα "φτερουγίσματα" συνοδεύονται από τάση λιποθυμίας, δύσπνοια ή πόνο στο στήθος, πρέπει να επισκεφτείς άμεσα τον γιατρό σου.

6. Πόνος σε άλλα σημεία του σώματος

Ο πόνος σε άλλα μέρη του σώματος μπορεί να σχετίζεται με στεφανιαία νόσο. Η στηθάγχη αντανακλά στα δυο χέρια, στην περιοχή του τραχήλου, της κάτω γνάθου, στη μεσοπλάτια χώρα και στο επιγάστριο. Ορισμένες φορές, όταν ο πόνος είναι έντονος, παρουσιάζονται ιδρώτας, ναυτία ή εμετός.

Καρδιαγγειακή νόσος στις γυναίκες: Είναι μεγαλύτερη απειλή απ' όσο νομίζουμε;

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι πιο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακά νοσήματα είναι άτομα με οικογενειακό ιστορικό σε καρδιοπάθειες, καπνιστές, υπερτασικοί ή με αυξημένες τιμές χοληστερόλης, διαβητικοί και παχύσαρκοι. Μάλιστα η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Το υπερβολικό σωματικό βάρος επιβαρύνει επιπλέον την καρδιά, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

Εάν εμφανίζεις τακτικά οποιαδήποτε από τα παραπάνω σημάδια, θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου. Η αναγνώριση αυτών των πρώιμων συμπτωμάτων και η άμεση αναζήτηση ιατρικής συμβουλής θα κάνει σημαντική διαφορά. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι σημαντική για την πρόληψη της εξέλιξης της καρδιακής νόσου.

30 ημέρες για υγιή καρδιά: Να πώς!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i