Διατροφικές συνήθειες στην Ελλάδα: Ποια θρεπτικά συστατικά πρέπει να αυξήσουμε στη διατροφή μας;

Νέα στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες του ελληνικού πληθυσμού από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

family-enjoying-restaurant-picture-id862579086 Credit:grki

Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να είναι μια από τις πιο ωφέλιμες και ολοκληρωμένες, όμως, όπως αποκάλυψε νέα μελέτη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με τίτλο "Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας" *, ο ελληνικός πληθυσμός έχει διατροφικές συνήθειες που προσδίδουν λίπος, κορεσμένα λιπαρά και πρωτεΐνη πάνω από τις συστάσεις.

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που δεν καταναλώνουμε επαρκώς και θα έπρεπε να αυξήσουμε στη διατροφή μας; Δες παρακάτω αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας.

Δες επίσης: Πώς μπορείς να μειώσεις την κατανάλωση των τρανς λιπαρών;

Αναλυτικά, τα θρεπτικά συστατικά που (δεν) καταναλώνει ο ελληνικός πληθυσμός:

Η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων θεωρείται χαμηλή. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν ευεργετικές ιδιότητες και καλές πηγές πρόσληψής τους είναι οι ξηροί ανάλατοι καρποί και οι σπόροι, καθώς και τα λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο σολομός και το σκουμπρί. Χαρακτηριστικά, η μελέτη έδειξε ότι η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων ήταν περίπου 5% επί της θερμιδικής ενέργειας, όταν συστήνεται πρόσληψη 6-10%.

Η πρόσληψη φυτικών ινών ήταν επίσης στα χαμηλά επίπεδα. Η πρόσληψη ήταν για το συνολικό δείγμα της μελέτης περίπου 25 γραμμάρια την ημέρα όταν οι συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις είναι 25-35 γραμμάρια, ενώ  το 60% του πληθυσμού προσλάμβανε ποσότητες κάτω από την κατώτατη συνιστώμενη πρόσληψη. (Δες εδώ πόσες φυτικές ίνες πρέπει να καταναλώνεις κάθε μέρα αλλά και σε ποιες τροφές θα τις βρεις)

Χαμηλή πρόσληψη υπάρχει και στις λιποδιαλυτές βιταμινές Α, Ε και Κ αλλά ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τη βιταμίνη D, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ λίγα τρόφιμα που είναι καλές πηγές της. (Δες εδώ τον οδηγό για βιταμίνες και από ποιες τροφές θα πάρεις κάθε βιταμίνη)

Στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β η πρόσληψη είναι ικανοποιητική. (Δες εδώ: Η «μαγική» βιταμίνη Β κάνει καλό στο δέρμα σου! Να πώς!)

Χαμηλές είναι και οι προσλήψεις του φολικού οξέος. Όπως αναφέρθηκε, στις ΗΠΑ υπάρχει ήδη νομοθεσία που κάνει υποχρεωτικό τον εμπλουτισμό των αλεύρων με φυλλικό οξύ.

Από τα ανόργανα στοιχεία χαμηλή πρόσληψη υπάρχει:

Ο σίδηρος επίσης είναι ένα σημαντικό στοιχείο διότι λόγω της έμμηνης ρήσης ένα ποσοστό περίπου 10% των γυναικών έχουν ανάγκες υψηλότερες των συστάσεων (βρες εδώ τροφές που μπορείς να τον βρεις).

Υψηλή πρόσληψη έχουμε:

Στο νάτριο, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης. Η συνολική πρόσληψη είναι ακόμα υψηλότερη γιατί σε αυτά τα ποσά δεν συνυπολογίστηκε η προσθήκη αλατιού κατά το μαγείρεμα ή/και στο τραπέζι (Δες εδώ: Πώς ξέρεις αν έχει πολύ αλάτι ένα προϊόν και πώς θα μειώσεις την πρόσληψη αλατιού και νατρίου).

Δες επίσης: «Καλά» λιπαρά, «κακά λιπαρά», ποια είναι ποια;

*Τα νέα στοιχεία για τα χρόνια νοσήματα και τις διατροφικές συνήθειες του ελληνικού πληθυσμού ανακοινώθηκαν σε ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα στοιχεία προκύπτουν από την “Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας” που διεξήχθη σε δείγμα 4600 ατόμων, με αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού. Η μελέτη διεξήχθη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Διατροφής του Ανθρώπου, κ. Αντώνη Ζαμπέλα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i