HEALTH FILES DIABETES | Σε ποια όργανα "χτυπά" ο διαβήτης

Αυτή η ύπουλη και επικίνδυνη ασθένεια, ο διαβήτης, "χτυπά" πολλές φορές κάτω από τη ζώνη.

diabetes_organs istock

Περισσότερο από 1 εκατομμύριο διαβητικοί υπάρχουν στην Ελλάδα και από αυτούς περίπου οι 200.000 έχουν διαβήτη τύπου 1, οι υπόλοιποι έχουν διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης μπορεί να μείνει για αρκετό καιρό αδιάγνωστος και όσο παραμένει αθέατος σε κοινή θέα τόσο χτυπά διάφορα σημεία του σώματός σου. Μάθε ποια όργανα του σώματός σου κινδυνεύουν.

Σακχαρώδης διαβήτης: Μπορεί να έχεις διαβήτη και να μην το ξέρεις;

1. Καρδιά

Ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, επειδή προκαλεί προβλήματα στα αιμοπετάλια, τα κύτταρα που βοηθούν στην πήξη του αίματός σου. Όταν έχεις διαβήτη, σχηματίζονται αθηρωματικές πλάκες που μπορεί να εμποδίσουν τη ροή του αίματος.

Τα άτομα με διαβήτη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακά νοσήματα από τα άτομα χωρίς διαβήτη. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα που ελέγχουν την καρδιά. Όσοι πάσχουν από διαβήτη έχουν συχνά και άλλες παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, όπως:

2. Νεφρά

Με την πάροδο του χρόνου το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά σου μειώνοντας την ικανότητά τους να αποτοξινώνουν το σώμα από απόβλητα και υγρά.

Αυτό σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε διαβητική νεφροπάθεια. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα καταλήξει σε νεφρική ανεπάρκεια, η οποία είναι απειλητική για τη ζωή.

Πρόληψη του διαβήτη: Αυτοί οι 15 εναλλακτικοί τρόποι "πιάνουν"!

3. Εγκέφαλος

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία, ειδικά τη σκέψη και τη μνήμη. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου σου. Εξαιτίας αυτού, οι διαβητικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση μ’ εκείνους που δεν έχουν διαβήτη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί έχουν χαμηλότερα επίπεδα πυκνότητας και όγκου φαιάς ουσίας σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Η φαιά ουσία είναι ένα σημαντικό μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος, που παίζει ρόλο στην καθημερινή λειτουργία. Η μειωμένη πυκνότητα ή όγκος της μπορεί να επηρεάσει διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου και των νεύρων.

Ο διαβήτης μπορεί, επίσης, να βλάψει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο και να οδηγήσει σε εγκεφαλικά επεισόδια ή θάνατο εγκεφαλικού ιστού.

4. Πνεύμονες

Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης μειώνει τη λειτουργία των πνευμόνων οδηγώντας σε ήπιες επιπλοκές, όπως άσθμα, ή σε πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως η πνευμονική ίνωση. Σε ορισμένες μελέτες υποδεικνύεται ότι τα φάρμακα για το σάκχαρο μπορεί να συμβάλλουν σε πνευμονική νόσο.

5. Παγκρέας

Ο διαβήτης και το πάγκρεας συνδέονται στενά. Αυτό συμβαίνει επειδή το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη. Όταν δεν παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη, τότε αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα.

  • Ο διαβήτης τύπου 1 προκαλείται από αυτή την έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης.
  • Ο διαβήτης τύπου 2, από την άλλη πλευρά, συμβαίνει όταν το σώμα σου δημιουργεί αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αυτό επιβαρύνει το πάγκρεας, καθώς προσπαθεί να παράγει περισσότερη ινσουλίνη από αυτήν που χρειάζεται συνήθως.

6. Στόμα και δόντια

Η γλυκόζη υπάρχει στο σάλιο σου. Όταν ο διαβήτης δεν ελέγχεται, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο σάλιο συμβάλλουν στην ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων. Αυτά συνδυάζονται με τις τροφές που σχηματίζουν την οδοντική πλάκα, που προκαλεί τερηδόνα, ουλίτιδα και κακοσμία στόματος.

Επίσης, η ουλίτιδα μπορεί να είναι πιο σοβαρή και να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να θεραπευτεί, ενώ μπορεί να καταστήσει δύσκολο τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η πλάκα με την πάροδο του χρόνου σχηματίζεται σε πέτρα, κάνοντας πιο δύσκολο το βούρτσισμα και τον καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια.

Όταν συμβεί αυτό, τα ούλα γίνονται κόκκινα, πρήζονται και αιμορραγούν. Η ουλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, η οποία, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να καταστρέψει τα ούλα, τα οστά και τον ιστό που στηρίζουν τα δόντια. Τα δόντια σου θα χαλαρώσουν και ίσως χρειαστεί να αφαιρεθούν.

7. Στομάχι και λεπτό έντερο

Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν το πνευμονογαστρικό νεύρο. Αυτό είναι το νεύρο που εκτείνεται από το εγκεφαλικό στέλεχος μέχρι την κοιλιά. Όταν είναι κατεστραμμένο, μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση γνωστή ως γαστροπάρεση, το στομάχι αδειάζει το φαγητό πολύ πιο αργά και οδηγεί σε επιπλοκές, όπως:

8. Όραση

Μερικές φορές συμπτώματα όπως η θολή όραση είναι από τα πρώτα σημάδια του διαβήτη. Με την πάροδο του χρόνου, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, που προκαλεί προβλήματα όρασης και τύφλωση.

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να βλάψει τον αμφιβληστροειδή και τα γύρω αιμοφόρα αγγεία. Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια μπορεί να προκαλέσει διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδος και νεοαγγειακό γλαύκωμα.

9. Δέρμα

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα προκαλεί κακή κυκλοφορία βλάπτοντας το δέρμα σου και δυσκολεύοντας το σώμα σου να επιδιορθώσει τις πληγές. Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει μια δερματική πάθηση, αλλά ορισμένες παθήσεις συμβαίνουν μόνο σε άτομα με διαβήτη. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Διαβητική δερμοπάθεια: Περίπου το 55% των ατόμων με διαβήτη θα αναπτύξει αυτή την πάθηση.
  • Λιποειδική νεκροβίωση (Necrobiosis lipoidica diabeticorum): Στα αρχικά στάδια αυτή η κατάσταση προκαλεί τον σχηματισμό κόκκινων εξογκωμάτων στα κάτω άκρα. Σε μεταγενέστερα στάδια οι βλάβες γίνονται επίπεδες και γυαλιστερές και μπορεί να είναι κίτρινες ή καφέ. Λιγότερο από το 1% των ατόμων με διαβήτη θα εμφανίσει αυτή την πάθηση.
  • Διαβητικό πόδι: Επηρεάζεται η αιμάτωση στα κάτω άκρα. Τα έλκη των ποδιών είναι επίσης συχνό φαινόμενο σε άτομα με διαβήτη. Συνήθως βρίσκονται στα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών και μπορεί να είναι ήπια ή σοβαρά. Η βαρύτητά τους συνήθως μετριέται σε κλίμακα από 0 έως 5. Μια πιθανή επουλωμένη βλάβη είναι το 0, ενώ το 5 είναι μια σοβαρή περίπτωση γάγγραινας.
  • Ξανθωμάτωση: Αυτή η δερματική πάθηση εμφανίζεται ως μικρά κίτρινα και κόκκινα εξογκώματα.

10. Αναπαραγωγικά όργανα

Η βλάβη του κυκλοφορικού συστήματος προκαλεί μείωση της ροής του αίματος στο πέος και μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία σε άνδρες με διαβήτη. Η υγεία του σπέρματος εξαρτάται, επίσης, από την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τη γλυκόζη.

Το ώριμο σπέρμα μπορεί να μην είναι σε θέση να γονιμοποιήσει ένα ωάριο και να είναι λιγότερο ευκίνητο. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με διαβήτη μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα γονιμότητας.

Στους άνδρες ο διαβήτης μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης επηρεάζοντας τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και μειώνοντας τη σεξουαλική επιθυμία.

Στις γυναίκες ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει νευρική βλάβη που οδηγεί σε κολπική ξηρότητα. Η βλάβη των αιμοφόρων αγγείων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έλλειψη ροής αίματος στα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα. Σε γυναίκες χωρίς διαβήτη η ινσουλίνη βοηθά στην παραγωγή των ορμονών που διατηρούν τους αναπαραγωγικούς ιστούς και ρυθμίζουν την ωορρηξία. Όταν έχεις διαβήτη, αυτή η διαδικασία δε λειτουργεί καλά.

Ο διαβήτης έχει, επίσης, συνδεθεί με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, το οποίο προκαλείται από υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία ή την απελευθέρωση ενός ωαρίου, κάτι που δυσκολεύει την επίτευξη της εγκυμοσύνης.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i