Θέλεις να δυναμώσεις τη μνήμη σου; Ποιες τροφές προτείνει η Mayo Clinic

Αυτές οι τροφές είναι ιδανικές για δυνατή μνήμη και υγιή εγκέφαλο και τις προτείνει η Mayo Clinic

γυναίκα με πορτοκάλι που ενισχύει τη μνήμη istock

Αν ψάχνεις για το ποιες τροφές διατηρούν τη μνήμη σου ακμαία και τον εγκέφαλό σου υγιή, η Mayo Clinic έχει τη λύση!

Ακολουθώντας ένα διατροφικό πρόγραμμα που παρέχει καλά λιπαρά και μια ποικιλία φυτικών τροφών, πλούσιες σε φυτοθρεπτικά συστατικά, θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά την υγεία και τη μνήμη σου. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένα φυτά που πιστεύεται ότι είναι ευεργετικές για την ανθρώπινη υγεία και βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών.

Ποιες τροφές ενισχύουν τη μνήμη και τον εγκέφαλο

Η έρευνα δείχνει ότι η λειτουργία της μνήμης σου σχετίζεται με το τι τρως. Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια, ψάρια, καλά λιπαρά, βότανα και σπόροι, ενισχύουν τη λειτουργία της μνήμης του εγκεφάλου. 

Πώς να κάνεις τον εγκέφαλό σου 10 χρόνια νεότερο

Φρούτα

  • Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από οξειδωτική βλάβη και να αποτρέψουν την πρόωρη γήρανση και την άνοια που μειώνει τη μνήμη.
  • Τα βατόμουρα είναι πλούσια πηγή ανθοκυανίνης και άλλων φλαβονοειδών που μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Τα σταφύλια περιέχουν ρεσβερατρόλη, μια ένωση που ενισχύει τη μνήμη. Τα κόκκινα σταφύλια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να προάγουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Το καρπούζι έχει υψηλή συγκέντρωση λυκοπενίου, ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό ενώ είναι επίσης μια καλή πηγή νερού, το οποίο ωφελεί την υγεία του εγκεφάλου. Ακόμη και μια ήπια περίπτωση αφυδάτωσης μπορεί να μειώσει την πνευματική ενέργεια και να βλάψει τη μνήμη.
  • Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, το οποίο βελτιώνει τη λειτουργία της μνήμης συμβάλλοντας στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα όταν καταναλώνονται με μέτρο αντί των κορεσμένων λιπαρών.

Λαχανικά

  • Τα παντζάρια είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, μια φυσική ένωση που μπορεί να διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας περισσότερο οξυγονωμένο αίμα να φτάσει στον εγκέφαλο.
  • Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι γνωστά για τα αντιοξειδωτικά τους, όπως η βιταμίνη C, και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία.
  • Τα χόρτα είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο.

Δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια

  • Το πλιγούρι, το κουσκούς ολικής άλεσης, τα ρεβίθια, η βρώμη, οι γλυκοπατάτες και τα μαύρα φασόλια είναι παραδείγματα σύνθετων υδατανθράκων. Δεδομένου ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα λειτουργούν με γλυκόζη που προέρχεται από υδατάνθρακες και δεν αποθηκεύουν περίσσεια γλυκόζης, χρειάζονται μια σταθερή παροχή αυτής. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι μια προτιμώμενη τροφή για τον εγκέφαλο, παρέχοντας αργή, διαρκή παροχή γλυκόζης. Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μεταβολιστούν και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, τη βιταμίνη Β που ενισχύει τη μνήμη.

Θαλασσινά

  • Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέγγα, οι σαρδέλες και γαύρος, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι υγιεινά για την καρδιά. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη μνήμη όταν καταναλώνονται μία έως δύο φορές την εβδομάδα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα δεν επηρεάζουν τη χοληστερόλη των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) και μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια.
  • Τα οστρακοειδή και τα μαλακόστρακα, όπως τα στρείδια, τα μύδια, τα μύδια, οι καραβίδες, οι γαρίδες και ο αστακός, είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12, μιας θρεπτικής ουσίας που εμπλέκεται στην πρόληψη της απώλειας μνήμης.

Καλά λιπαρά

  • Το ελαιόλαδο παρέχει μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης όταν χρησιμοποιείται στη θέση των κορεσμένων ή τρανς λιπαρών. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι το λιγότερο επεξεργασμένο είδος με τα υψηλότερα επίπεδα προστατευτικής αντιοξειδωτικής ένωσης.
  • Οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, είναι πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τα τριγλυκερίδια, βελτιώνουν την υγεία των αγγείων, μειώνουν τις τιμές της μέτριας αρτηριακής πίεσης και την πήξη του αίματος.

Βότανα και σπόροι

  • Οι σπόροι κακάο είναι μια πλούσια πηγή φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την πρόληψη της βλάβης από την LDL χοληστερόλη, την προστασία της αρτηριακής επένδυσης και την πρόληψη των θρόμβων αίματος. Το κακάο περιέχει επίσης αργινίνη, μια ένωση που αυξάνει τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.
  • Το δεντρολίβανο και η μέντα ανήκουν στην ίδια οικογένεια βοτάνων. Το δεντρολίβανο έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Το άρωμα μέντας έχει βρεθεί ότι ενισχύει τη μνήμη.
  • Το σουσάμι είναι πλούσια πηγή του αμινοξέος τυροσίνη, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση του εγκεφάλου σε εγρήγορση και την έντονη μνήμη. Είναι επίσης πλούσιο σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β6, άλλα θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στη λειτουργία της μνήμης.
  • Το σαφράν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει θετικά άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ.

Να θυμάσαι: Οι μελέτες διαπιστώνουν πως ό,τι είναι καλό για την καρδιά σου είναι καλό για τη μνήμη και τον εγκέφαλό σου.

Εννέα κινήσεις για να ενισχύσεις τη μνήμη σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i